Zima: Za řešení ekonomické krize by ode mě Fiala dostal čtyřku, za energie čtyřku až pětku

Proč chce bývalý rektor Univerzity Karlovy opustit milovanou biochemii a usednout v křesle hlavy státu? Co by byl podle něj dobrý konec války na Ukrajině? Proč by coby možný nový prezident neměl problémy navazovat vztahy s Čínou? A jak hodnotí současný vládní kabinet Petra Fialy? Poslechněte si rozhovor Jana Pokorného s prezidentským kandidátem Tomášem Zimou.

Ráno u vás v ústavu jste na mě autenticky působil jako člověk, který je tam doma, důvěrně to tam zná. Proč chcete odtamtud na Hrad?

Tak člověk ten ústav důvěrně zná, poprvé jsem na něj vstoupil v roce 1985 coby student druhého ročníku. Předmět biochemie se učí ve druhém ročníku. Byl jsem na univerzitě, byl jsem rektorem, takže jsem na fakultu docházel sporadicky. Na druhou stranu jsem zvyklý pomáhat lidem, předávat zkušenosti a vést instituci. A Univerzita Karlova je instituce o 60 tisících lidech a s rozpočtem 13 miliard, takže je to docela velké okresní město.

Čtěte také

A vidím tady velmi rozdělenou společnost, která je polarizována politiky, politickými stranami a hnutími. A myslím, že je třeba, aby naši zemi vedl člověk, který je zvyklý dávat lidi dohromady. Protože na univerzitě jsou lidé různých zaměření teologové, lékaři, právníci, učitelé, ekonomové, tedy různé světy, které musíte nějak zharmonizovat.

Vy sám říkáte, že Česká republika potřebuje prezidenta, který konečně republiku nerozděluje. Oni ji rozdělovali všichni tři, nebo jenom někteří z nich? Teď myslím v polistopadovém vývoji.

Já bych řekl, že každý z nich, někdy více, někdy méně. Prezident Havel ji určitě spojoval ideály sametové revoluce a navracení České republiky zpět do lůna demokratických zemí. Jsme vlastně v předvečer připomenutí si jeho odchodu.

Co si přeji, je země bez extrémů. Protože žádný extrém nevede k ničemu dobrému.
Tomáš Zima

A jak Václav Klaus, tak Miloš Zeman byli představitelé, dá se říci, tehdy dvou nejsilnějších politických stran – ODS a sociální demokracie –, což vždycky vyvolává určitý názorový střet díky jejich vnímáním světa.

Který třeba zahladí na čas něco takového jako opoziční smlouva?

Přesně tak. Ano.

Bývalý rektor Univerzity Karlovy, Tomáš Zima zahájil prezidentskou kampaň.

Více zdravého rozumu, méně ideologií

Co je hlavním sdělením vaší prezidentské kampaně? Viděl jsem plakát s vámi, kde je napsáno „MUDr. Tomáš Zima, prezident s vizí“.

Ano.

To je ta hlavní myšlenka?

Řekl bych, že hlavní myšlenky jsou dvě. Jedna je taková možná velmi prostá, ale o to podstatnější – a to je, že věřím, že zdravý rozum zvítězí a že budeme používat více zdravého rozumu než nějakých ideologií. To je první věc.

A druhá věc, co si přeji, je země bez extrémů. Protože žádný extrém nevede k ničemu dobrému, ať je jakýkoliv a v čemkoliv. A když to vidíme třeba na Gaussově křivce, tak extrémy vždycky někde jsou, na jedné straně třeba pozitivní, na jedné straně negativní – ale jsou to extrémy. Takže bez extrémů, v klidu dávat lidi dohromady.

Jak může česká vláda zastropovat výš než Evropská unie v rozdílu jednoho dne? Buď vůbec nevěděli, co se děje v EU, anebo tam byly lobbistické tlaky.
Tomáš Zima

A to, co chybí v České republice, tak nějaká vize do budoucnosti, na které musí být shoda politických stran – těch, které vládnou, ale i těch, které jsou v opozici. Pokud ta shoda na nějakých základních principech nebude, tak je to jako kyvadlo: jedni něco schválí, za čtyři roky se to zruší, pak to zase další schválí a podobně.

To mi řekněte, jak může prezident republiky ovlivnit vítězství zdravého rozumu?

Může ho ovlivnit svým chováním, vystupováním, ale také jednáním s představiteli vlády, s představiteli parlamentu, s představiteli měst, obcí, krajů. Dát je k takovému skoro kulatému stolu, jako je tady ve studiu, a diskutovat to ne přes média nebo nějaké posly, ale napřímo. Já rád diskutuji věci napřímo a také řada lidí z médií ví, že rozhovory si rád domlouvám napřímo, rovnou, protože diář, který užívám, mám vždycky při sobě.

Čtěte také

 S energiemi i inflací vláda zaspala

Představte si, že jste zvolený prezidentem České, setkáte se samozřejmě jako s jedním z prvních s předsedou vlády, což pravděpodobně i na jaře bude Petr Fiala, který stojí v čele pětikoaliční vlády. Pochválil byste ho třeba za postoj této vlády k Ukrajině?

Pochválil bych ho za ten jednotný postoj. Pochválil bych ho i za to, co vláda možná ne úplně dobře komunikuje, a to je otázka předsednictví České republiky v Evropské unii. Za co by ho určitě nepochválil – to by byla taková čtyřka –, to je řešení ekonomické krize a inflace, kde vláda zaspala.

A energetické situace?

No, za to by dostal čtyřku až pětku.

Co byste mu řekl?

To bych mu řekl: Mělo se postupovat zaprvé rychleji, to znamená na jaře, jako to činilo třeba Portugalsko, Španělsko, Německo, ale i třeba – i když včera podávala slovenská vláda demisi a dnes ji prezidentka Čaputová přijala –, tak i tam byla uzavřena dohoda o zastropování cen mezi ČEZ a ministerstvem hospodářství a financí. A tady ještě vláda o prázdninách říkala, že ceny nelze zastropovat a pak je v září zastropovala.

Ale uplynulo mnoho měsíců a to zastropování – to je druhý paradox, kterému absolutně nerozumím –, jak může česká vláda zastropovat výš než Evropská unie v rozdílu jednoho dne. To znamená, že buď vůbec nevěděli, co se děje v EU, anebo tam byly nějaké divné lobbistické tlaky.

Co by bylo podle Tomáše Zimy dobrým řešením konfliktu na Ukrajině? Jak by se v roli prezidenta stavěl ke vztahům s Čínou? A jak obhajuje svoji komunistickou minulost? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný , and | zdroj: Český rozhlas

Související

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.