Středula: Příští rok bude krutý. Prezident musí politiku opravdu znát, učit se to nebude čas

Dlouholetý šéf Českomoravských odborových svazů Josef Středula získal pro svoji prezidentskou kandidaturu jak podpisy 60 tisíc občanů, tak potřebnou podporu senátorů. Jako svého nástupce by si ho uměl představit i Miloš Zeman. Zejména v posledních měsících se Středula už coby oficiální účastník soutěže o post hlavy státu ostře vymezil vůči politice současného vládního kabinetu Petra Fialy. Čím by chtěl v případě úspěchu ve volbách svou představu prezidenta v praxi naplnit?

Když se podíváme na to, co prohlašujete v souvislosti se svou kandidaturou na prezidenta: Chcete být protiváhou ke stávající „bezradné a nečinné vládě Petra Fialy, která jen mlží a neříká občanům pravdu“… V čem?

Chci být člověkem, který názory lidí i podnikatelů i občanů přenáší do politické debaty. Protože i to lidé očekávají, proto si volí prezidenta v tomto případě v přímé volbě. Aby byl někdo, kdo bude ne protiváhou, ale osobou s dostatečně vysokou politickou funkcí, aby tato témata otevíral.

Čtěte také

Protože lidé nemají pocit, že je jejich život v těchto souvislostech debatován nebo že se otevírají jejich běžné starosti. A to lidem vadí. I podle toho hodnotí, jaký výkon vláda má. A to není jenom tato vláda, to je všeobecně.

Aby byly příběhy lidí slyšet

Příběhy, které slýchávám, jsou opravdu ne zcela příjemné. Jestliže za vámi přijde paní, která je už v důchodu, že odpracovala 30 let ve zdravotnictví a bojí se, protože jí zemřel manžel, že nezvládne náklady ve výši 14400 korun měsíčně, protože má jenom 14000 důchodu. To jsou přece věci, které by měly být reflektovány v politické debatě. Měla by to vláda, parlament – ať už Senát nebo Poslanecká sněmovna – zvedat.

Nejsilnější kompetence prezidenta jsou ty, které nejsou napsány, to znamená ty neformální.
Josef Středula

Měly by hledat způsob, jak lidem pomohou, ne jak je oberou. Teď to nemyslím takto doslovně, ale že se třeba – protože jsou vysoké deficity veřejných financí –, prodlouží věk pro odchod do důchodu nebo se zhorší přístup ke standardní zdravotní péči. To jsou přece témata politika, která musí být přednášena.

A když to vláda nedělá, tak proč by nemohl prezident se svými kompetencemi, jako je možnost přijít na jednání vlády nebo na jednání parlamentu obou komor, kde musí být přijat a musí dostat slovo. To je přece role prezidenta republiky voleného v přímé volbě. Alespoň to je můj postoj.

Kandidát na prezidenta Josef Středula

Když porovnáte přímou volbu hlavy státu v České republice a prezidentské kompetence – neměly by být tyto dvě roviny ve větším souladu? Cítíte tam nějakou nutnost změny?

Jestliže teď kandiduju na prezidenta republiky, tak bych s tím měl být srovnán. Jsem s tím srovnán, protože si uvědomuji na jedné straně kompetence, které jsou velmi silné: od jmenování vlády, což je kompetence úplně nejvyšší, ale taky je tam jmenování bankovní rady, která ovlivňuje logicky ekonomický život v České republice, potom je tam významná činnost, společně se Senátem, což je jmenování ústavních soudců a další kompetence.

Čtěte také

Ale myslím si, že jedny z nejsilnějších jsou ty, které nejsou napsány, to znamená ty neformální. Je to možnost setkat se s lidmi, mluvit s nimi, žádat je o jejich názor anebo je potkat běžném životě. A to si myslím, že by velmi slušelo výkonu činnosti prezidenta republiky pro to následující období.

Prezident, který ví, co má dělat

Musíme vzít v potaz, že už příští rok bude velice krutý. Málokdo si to teď chce uvědomit, je před vánočními svátky, ale nás čeká celoroční recese v České republice, hrozba propouštění… Možná ještě větší nebezpečí rozdělení společnosti, možná, že i náprava veřejných financí. Tu ale nevidím, protože například v roce 2024 bude potřeba zaplatit dalších 60 miliard navíc, protože ČR slíbila, že naplní požadavek investovat 2 % HDP do oblasti obranného průmyslu.

Amatér, byť marketingově různě opředený, že ví všechno a ještě o něco více, nebude mít čas učit se v pozici prezidenta republiky.
Josef Středula

A pochopitelně nový prezident, který bude inaugurován 8. března, tak už bude měsíc probíhat debata o státním rozpočtu na rok 2024. A myslím si, že prezident a prezidentská kancelář se musí velmi rychle do této debaty pustit. Nejenom kvůli nákladům, které má se svou činností, ale primárně kvůli státnímu rozpočtu. Jak se tam rozloží finance, jestli se třeba otevře debata o daních, jak budeme řešit otázku veřejných financí do budoucna, abychom nebyli v dlouhodobě vysokých dluzích, které potom někdo přenese na občany nebo na podnikatele… To v této chvíli neví ani samotná vláda.

Kandidát na prezidenta Josef Středula

Takže si myslím, že to má být výkon velmi aktivní, velmi angažovaný a zároveň velmi znalý. A budoucí prezident či prezidentka republiky musí být někdo, kdo politiku opravdu zná. Amatér, v tomto případě, byť marketingově různě opředený, že ví všechno a ještě o něco více, nemá praktickou znalost a ta bude důležitá. Protože učit se v pozici prezidenta republiky, myslím si, v této době speciálně, na to nebude mít čas. Musí velmi rychle jednat, konat, otevírat jednání a hledat kompromisy, aby se česká společnost opětovně spojila.

Jak by se Josef Středula coby nový prezident postavil k tomu, kdyby Miloš Zeman ještě před koncem mandátu jmenoval nového předsedu Ústavního soudu? Co spodle něj znamená právo na internet, které je jedním z jeho pěti základních programových bodů? A jaký má recept na zkrocení inflace? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jarda Pokorný , and | zdroj: Český rozhlas

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka