Ženy rodí ve sklepích, není kde a jak pohřbívat mrtvé, informuje z Ukrajiny zpravodaj Martin Dorazín. Ohroženo je i ukrajinské zlato – pšenice

Tvrdé boje mezi ruskou armádou a Ukrajinci pokračují například v Charkovské nebo Sumské oblasti na východě Ukrajiny. Generální štáb ukrajinské armády uvedl, že Ukrajinci se snaží odrazit ruský postup na Kyjev a dál brání města Černihiv a Mariupol. Řada měst i celých oblastí čelí obrovské humanitární krizi. Docházejí zásoby, Rusové brání civilistům v evakuaci a dál těžce ostřelují města.

Čtěte také

Kam s mrtvými?

Velmi špatná je situace v Sumách, kde nefungují porodnice, jak informoval tamní šéf oblastní správy. Ženy musí rodit doma nebo ve sklepích, v absolutně provizorních podmínkách.

Ruští okupanti tam také údajně nepovolují pohřbívat mrtvé, nebo to znemožňuje bombardování a boje. Podobně jako v těžce obléhaném Mariupolu tam brzy nebude kde zemřelé uchovávat. V Mariupolu lidé pohřbívají své blízké nebo ty, které najdou na ulici, často tam, kde je najdou. Třeba někde na dvorku.

Humanitární katastrofa

Zásobování ukrajinských měst a venkovských oblastí vázne především tam, kde zuří nejtěžší boje. Kde je to oblast odříznutá, jako je třeba Mariupol nebo města na severu – Sumy, Černihiv, tak tam zásobování už není možné.

Z humanitárního pohledu je nejhorší situace v Černihivě, odkud přicházejí zprávy, že tam ruská armáda vyhodila do vzduchu klíčový most přes řeku Dněpr. Ten oblast spojoval s Kyjevem a do Černihiva se přes něj dostávala alespoň základní humanitární pomoc. Také se tudy evakuovali lidé.

Západ Ukrajiny zase čelí přívalu uprchlíků, takže i tam bude brzy nedostatek potravin a léků. Relativně nejlepší situace z hlediska zásobování je v centrální části země, kde zatím zboží do obchodů proudí, ale stále s většími problémy. Základní sortiment sice na regálech je, ceny nejsou nijak přemrštěné, ale s každým dnem se nabídka zužuje. Vázne tedy především doprava – když je situace příliš nebezpečná, kamiony s potravinami nepřijedou.

Obilná krize na obzoru

Prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil v úterý na další věc, která je potenciálně velmi nebezpečná nejen pro Ukrajinu. V březnu měly totiž začít jarní osevní práce a na spoustě míst sedláci se svými traktory do polí nevyjedou, protože pole jsou zaminovaná nebo se v okolí bojuje. Je to velký problém nejen pro obyvatele Ukrajiny, ale i pro země, které od ní nakupovaly pšenici. S ruskou pšenicí přitom z politických důvodů počítat nemohou.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.