Zemřel Ctibor Nečas, emeritní profesor Masarykovy univerzity, znalec romské historie a holokaustu

21. prosinec 2017
Zprávy

Ve věku čtyřiaosmdesáti let zemřel v úterý historik Ctibor Nečas, uznávaný odborník na historii Romů a jejich perzekuci za druhé světové války. Své vědecké a pedagogické působení spojil s Masarykovou univerzitou v Brně. Zasadil se o vznik Muzea romské kultury, které na svém webu přineslo zprávu o Nečasově úmrtí.

„Ctibor Nečas byl můj vyučující profesor historie ještě v 80. letech a tehdy to byl právě on, kdo mě nasměroval zpátky ke kořenům, k zájmu o Romy,“ uvedla ředitelka muzea Jana Horváthová.

„Po celou další dobu s námi jako muzeem nejen úzce spolupracoval, ale svojí celoživotní obdivuhodnou vědeckou prací též poskytoval materiál pro odborné směřování muzea, jeho výzkum i dokumentaci. Navíc to byl pravý gentleman a velmi slušný a skromný člověk,“ doplnila Horváthová.

Nečas byl jeden z prvních historiků, kteří se soustavně věnovali problematice romských pracovních táborů za druhé světové války. Zasloužil se o vznik památníků v Letech u Písku a Hodoníně u Kunštátu.

Podle informací na webu Historického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity napsal Nečas více než 200 romistických prací, světové uznání mu vynesla zejména monografie Holocaust českých Romů z roku 1999.

Sbíral vzpomínky romských vězňů z koncentračních táborů, pořádal osvětové semináře, podle kolegů významně přispěl k porozumění mezi českou majoritou a romskou menšinou. Nečas byl držitelem Ceny města Brna i Ceny Jihomoravského kraje.

Poslední rozloučení se uskuteční 27. prosince ve 14:00 v obřadní síni Ústředního hřbitova města Brna ve Vídeňské ulici.

autor: ČTK
Spustit audio