Ze Záhřebu do Splitu rychleji a dříve

21. červen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Dálnice A1 bude kompletně v provozu 26. června. Na aukci v Londýně koupili Chorvaté cenný reliéf od Dunkoviče. Dubrovnická galéna vypluje na moře v červenci. Ve Splitu začíná výstava moderní architektury.

Poslední dva úseky dálnice ze Záhřebu do Splitu budou otevřeny o několik dní dříve, než se původně očekávalo. Dálnice bude slavnostně předána do užívání už v neděli 26. června. Cestování mezi oběma městy se tak zkrátí o více než třetinu na přibližně tři hodiny. Cenu mýtného zatím chorvatské úřady nezveřejnily, podle odborníků se bude pohybovat při použití celé trasy dálnice mezi 180 až 200 kunami za jednu cestu.

30 kilometrů od Splitu leží starobylé městečko Trogir. Historické jádro, které je na ostrůvku, je zapsáno na seznam památek kulturního dědictví UNESCO. Z architektonického hlediska patří Trogir mezi nejkrásnější města na Jadranu. U jeho vzniku stáli dórové, kteří založili osadu Tragurion. Ta později připadla Římanům a několik století byla také součástí Benátské republiky. Brzy k nesčetným památkám Trogiru přibude ještě jedna. Chorvaté objevili na aukci uměleckých děl v Londýně zatím neznámé dílo místního významného renesančního sochaře - Ivana Duknoviče. Jde o reliéf Panny Marie s dítětem, který byl dosud součástí jedné soukromé pařížské sbírky. Chorvatská vláda vyčlenila 2,7 milionu kun na odkoupení tohoto uměleckého díla. Přispět chce i Trogir, protože Duknovič se narodil nedaleko města.

Po pětistech letech na moře opět vypluje dubrovnická galéna. V soukromém doku v Omiši jí už téměř 20 měsíců staví se svou rodinou Bogomir Vukovič z Krila Jesenica. Galény byly ve své době známé jako nejlepší obchodní i válečná plavidla. Vukoviče ke stavbě inspirovala věrná kopie Kolumbovy Santa Marie. Jeho galéna bude 30 metrů dlouhá a 7,5 metrů široká. Na stavbu spotřeboval 300 kubíků nejkvalitnějšího chorvatského dřeva. Cena galény dosahuje minimálně 350-ti tisíců Eur. Loď má být hotová už v červenci a poté bude vozit zhruba 200 turistů po výletech v okolí Dubrovníku.

Máte-li rádi současnou architekturu, tak si nenechte ujít výstavu ve Splitu. V místní části Bačvice se prezentuje 150 nejkvalitnějších v loňském roce realizovaných návrhů moderní chorvatské architektury. Přestože má výstava velkou tradici, ve Splitu je k vidění letos poprvé. Od roku 1997 jí vždy hostilo hlavní město Záhřeb. Zajímavé je i místo výstavy. Tím je prázdná a dosud chátrající budova v Bačvici, která měla původně sloužit jako akvárium. To ale otevřeno nikdy nebylo. Díky sponzorům a město se podařilo objekt přebudovat v místo, které je vhodné pro prestižní architektonickou výstavu, i pro další kulturní akce. Například koncerty nebo divadelní představení.

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky nedoporučuje jezdit do Chorvatska na občanský průkaz. Chorvatsko sice umožňuje přicestovat do země i na české občanské průkazy, jejich vzory ale nemá k dispozici. Vedle toho občanský průkaz není ve smyslu českého právního řádu doposud cestovním dokladem určeným pro cestování do Chorvatska. Z obou těchto důvodů by čeští občané neměli prozatím cestovat do Chorvatska na občanské průkazy, ale měli by používat cestovní pasy. Totožná situace existuje ve vztahu k Rumunsku a Čemé Hoře.

Počasí v Dalmácii

V Dalmácii má být 22. června celý den slunečno a slabý vítr. Pouze v noci bude ještě foukat bura a teploty klesnou na 19 až 23 stupně. Přes den se můžete těšit na tropické teploty - 30 až 34 stupňů. Ve čtvrtek by mělo být podle předpovědi polojasno. Upozornění pro jachtaře dnes meteorologové žádné nevydali.

autor: hah
Spustit audio

Více z pořadu