Varování meteorologů byla planá, slunečné léto stále trvá

5. září 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Navzdory předpovědím meteorologů se bouřky Chorvatsku dosud vyhýbají. Italský turista zaplatil za svou nerozvážnost životem. Chorvatští i zahraniční podnikatelé lákají do Šibeniku více turistů. Chorvatské děti se chystají na svůj první školní den.

Předpověď o velkých bouřkách a nepříjemném počasí se meteorologům nevyplnila, přesto bylo moře o něco neklidnější než obvykle. V Pule doplatil jeden z italských turistů na to, že nerespektoval červené praporky oznamující zvýšené riziko a doporučující, aby se nikdo nevydával do vody.

Osmatřicetiletý Ital si myslel, že to zvládne - a utopil se. Ani rychlá pomoc záchranářů mu život nezachránila. Ani tak nebyl výjezd záchranných jednotek zbytečný - na téže pláži ve stejné chvíli totiž bojovala o život i třináctiletá Němka, kterou vytáhli na břeh v poslední chvíli.

Šibenik je už teď bezesporu zajímavým místem pro turisty a častým cílem nebo výchozím místem tras jachtařů. Domácí a zahraniční podnikatelé uzavřeli dohodu, která by měla zajistit další zkvalitnění služeb. V Šibeniku by v nejbližších čtyřech letech mělo vyrůst přístaviště pro až stometrové jachty a v přístavu pak další komplexy služeb včetně pětihvězdičkového hotelu. Cíl je jasný - nalákat do města movité jachtaře a přilepšit tamnímu rozpočtu a podnikatelům.

Už pozítří půjdou chorvatské děti poprvé v novém školním roce do školy - a zdejší média se samozřejmě tomuto tématu věnují. List Slobodna Dalmacija připomněl svůj nedávný průzkum, podle kterého je na některých místech Chorvatska, především na menších ostrovech, někdy i víc učitelů než studentů.

Dá se předpokládat, že řada škol bude muset omezit provoz nebo bude muset být uzavřena. V Chorvatsku totiž neplatí to, co platí v Česku - že takzvané Husákovy děti, tedy lidé narození v sedmdesátých letech, teď přivádějí na svět nové potomky, a že je tu tedy další početně velmi silná generace.

Stejně jako včera probíhá i dnes po celý den na poloostrově Pinie Petrčane v Zadaru diskofestival a moderní hudba nebo disko dnes bude na programu i většiny klubů a diskoték - je víkend a v Chorvatsku to stále žije, sezóna totiž ještě neskončila.

Teď hudební klasika - Stravinskij a Mendelsson zazní v atriu Knížecího dvora v Dubrovníku v 21 hodin, v Motovunu v kostele Blažené Panny Marie dei servi uslyšíte také od 21 hodin varhanní koncert.

Na Makarské dnes slavnostně zavírají sezónu, akce proběhne na Kačičově náměstí a bude doprovázena také hudbou a dalším kulturním programem.

Bankovní kurzy:
Dnešní bankovní kurzy zůstaly prakticky stejné jako včera - v Jadranské bance vám za jedno euro dají 7,28 kun, za českou tisícikorunu můžete vyměnit 285,5 kun.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot v síti čerpacích stanic INA se opět nezměnily ani o lipa, za litr benzínu Eurosuper dáte 7,99 kun, za naftu Eurodiesel zaplatíte 7,23 kun. Doporučujeme tankovat skutečně eurodiesel a eurosuper, nikoli diesel nebo zdejší natural.

Doprava:
Zvýšený provoz hlásí hraniční přechody Macelj, Plovanja a Kaštel, na všech třech vás může potkat i půlhodinové čekání v obou směrech, na vjezdu i na výjezdu. Na dálnici A6 může vaši cestu komplikovat silný vítr a na mnoha místech jsou silnice mokré, jeďte prosím pomalu a opatrně.

Žádné další komplikace chorvatští silničáři nebo dopravní policie nehlásí. Ještě upozornění na radar - na dálnici A2 mezi Suhopolje a Vitrovica měří až do 20. hodiny rychlost.

Počasí 6. září:
Meteorologové svoji předpověď výrazně korigovali a podle nich je pro nejbližší dny po dešti - nad Jadranem by mělo být sice ještě pořád polojasno nebo místy zataženo, ale bouřky by až na řídké výjimky měly být minulostí, stejně jako déšť. Nejvyšší denní teploty se budou na pobřeží pohybovat kolem 29 stupňů.

Pro jachtaře dodáme, že by měl vát severovýchodní vítr o rychlosti do deseti uzlů, na otevřeném moři a třeba u Palagruži i kolem pětadvaceti uzlů. Moře bude na stupni 2-3, viditelnost očekávejte kolem třiceti, v oblasti Splitu až čtyřicet kilometrů.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu