Zdražování ropy a alternativní pohony

22. říjen 2004
Vaše téma

Dnešní téma tedy určil tento dotaz. Neustále rostou ceny pohonných hmot a jestli stát do budoucna připravuje nějakou alternativu, protože jednou nafta dojde a energie bude nedostatek a myslím si, že alternativ na pohonné hmoty je příliš mnoho a že by se tím mohl někdo zabývat a mohl by začít připravovat nárok tady na to, že jednou nafta nebude a že bude něco jiného a že se bude jezdit na něco jiného, ne jenom na naftu.

Až kohoutek vyschne, bude to rozhodně problém. Ale jak to tak bývá, někteří odborníci ho vidí větší, jiní mají za to, že stále máme dostatek času vyvinout alternativní zdroje. Mezi pesimisty, kteří si myslí, že ropa dojde už za 30 let, patří také prezident Asociace obranného průmyslu, Jiří Hynek.

Jiří Hynek: Alfou a omegou bude, jaká bude spotřeba ropy. To, že západ a takové ty standardní země se budou chovat zhruba přiměřeně, plus mínus nějaké procento, to je jasné, ale nikdo neví, co udělá Čína, Čína, která dneska se naprosto dynamicky rozvíjí a samozřejmě, když se země rozvíjí, vznikají nároky a tam, kde se dříve jezdilo na kole, tak se bude v budoucnu jezdit s autama a tam může dojít k opravdu obrovskému nárůstu spotřeby ropy, takže se dá říct, že klidně za 30 let budeme mít velké problémy se zdroji.

Ještě nějaký čas budou v klidu země, které si chrání své vlastní zdroje. To jsou třeba Spojené státy, které se snaží ropu kupovat v cizině. Hůř na tom budou především arabské státy, které jsou na ropě závislé.

Jiří Hynek: Očekáváme obrovské stěhování národů a může dojít k velkým konfliktům. Oni vlastně dneska ty vojenské konflikty nebo ty teroristické konflikty, které jsou, tak jsou studie, které říkají, že je to vlastně předzvěst už právě těch budoucích potencionálních problémů.

Jak podotýká Jiří Hynek, lidstvo vždy válčilo kvůli zdrojům. A s těma alternativními to také není nijak slavné. Úplně jiného názoru je analytik, Jiří Šťastný. Podle něj se bát nemusíme. Na alternativních zdrojích, zvláště pak na elektrickém nebo vodíkovém pohonu, se tvrdě pracuje.

Jiří Šťastný: Pracuje se na tom i na vládní úrovni. Prezident Bush je při svém, v jednom svém projevu označil vodík jako pohon budoucnosti. Stejně tak Evropská unie s tím počítá. Spojené státy a samozřejmě Evropská unie vyčlenily nemalé zdroje na další rozvoj, na další průzkum vodíkového pohonu.

Nějak bylo a nějak bude. To je ta optimistická vize. Jisté je, že ropa a tedy benzín i nafta se zdražovat budou. Tím pádem budou ale i peníze na další výzkum v této oblasti. Další alternativou je elektřina a zrovna v těchto dnech dorazil na náš trh nový vůz, který se skládá z benzínového motoru a elektromotoru. U nás stojí zatím něco přes 800 tisíc korun.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu