Zdravotní pojišťovnu vybírejte podle toho, jaké má výsledky ve schvalování úhrad za léčbu, radí expert na zdravotnické právo

8. říjen 2019

Zhruba deset procent pacientů neuspěje u pojišťoven s žádostí o proplacení mimořádné léčby. Často se jedná o pacienty s velmi vážnými chorobami. Mimořádnou léčbu chtěla zaplatit například pětatřicetiletá Štěpánka Pavlíčková, která prodělala rakovinu prsu a hlavy. Jaké jsou šance rozhodnutí zdravotní pojišťovny zvrátit? A je možné urychlit žádost o léky, která někdy trvá i měsíce? Zeptali jsme se odborníka na zdravotnické právo Ondřeje Dostála.

Čtěte také

Pětatřicetiletá Štěpánka Pavlíčková prodělala rakovinu prsu a hlavy. O proplacení její léčby žádali lékaři z Masarykova onkologického ústavu pojišťovnu několikrát, ale nikdy neuspěli.

VZP argumentuje tím, že se nejedná o jedinou možnou léčbu ani o výjimečnou situaci a navrhuje jiný způsob léčby.

„Záleží vždy na stanovisku ošetřujícího lékaře. Pokud odborník říká, že je to jediná možnost léčby, tak soud velmi často rozhodnutí pojišťovny zvrátí,“ dává naději odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál.

Naprostou většinu případů pojišťovny schválí, uklidňuje obavy a dodává, že jen řádově v desítkách případů se spory dostávají před soud.

Na experimenty příspěvek nečekejte

Čtěte také

Za minulý rok zamítly pojišťovny léčbu více než dvěma tisícům lidem, často se jedná o pacienty s velmi vážnými chorobami. „Pokud je léčba experimentální, nevyzkoušená, nebo existuje jiná, výrazně levnější, která zabere stejně, je v pořádku, že je úhrada zamítnuta a pacient se začne léčit jinak,“ vysvětluje Dostál.

„Ovšem mnohdy nejde o vědecky podložené argumenty, respektive ani se pod ně nepodepíše znalec, a v takovém případě putuje případ k soudu.“

Schvalování léků může trvat měsíce

Pacient se pak ocitá v nezáviděníhodné situaci. Je fyzicky i psychicky vyčerpaný z léčby i z dohadování se s pojišťovnou a často se mu do soudního procesu nechce. Lékař mu sice léčbu může předepsat, ale pacient si ji musí uhradit sám. „Ti, kteří si ani po dobu soudního řízení nemůžou léky hradit, jsou na tom opravdu špatně,“ souhlasí s politováním právník.

Lékárna, výdej, zdravotnictví, léky, důchodce, senioři, recept, lékárník

Úhradu léků ze zdravotního pojištění by měl potvrdit Státní ústav pro kontrolu léčiv, ale schvalovací řízení je někdy zablokované na dlouhé roky. „Pacientům pak nezbývá než projít zhruba čtyřměsíčním martyriem, kdy se schvaluje, jestli za ně pojišťovna lék zaplatí,“ dodává Dostál.

Pojišťovnu vybírejte pečlivě

Na možné problémy s úhradami léčby by proto lidé měli myslet už při výběru zdravotní pojišťovny. „Některé jsou v tomto směru vstřícnější. Ne že by schvalovaly víc, než na co má pacient podle zákona nárok, ale alespoň nevytvářejí zbytečné procesní překážky. Určitě vybírejte zdravotní pojišťovnu podle toho, jaké má výsledky ve schvalování,“ radí Ondřej Dostál.

autoři: Jiří Chum , and
Spustit audio

Související