Zdravá snídaně: mléko a cereální výrobky

Největší audioportál na českém internetu

celozrnné pečivo, zdravá strava | Foto: Eva Odstrčilová

Jak má vypadat kvalitní snídaně

Mnoho lidí řeší problémy s nadváhou. Ne každý si však uvědomuje, co všechno je opravdu nutné změnit, abychom byli při redukci váhy dlouhodobě úspěšní. Jedním z rituálů, které bychom si měli určitě osvojit, je pravidelně a kvalitně snídat. Jak by měla taková snídaně vypadat? Na to jsme se zeptali doktora Petra Tláskala, předsedy Společnosti pro výživu.

Proč je právě snídaně tak důležitá pro naše zdraví a třeba i pro plány shodit nějaké to kilo?

„Řada prací ukazuje, že pokud skutečně pravidelně snídáme a máme i pravidelný stravovací režim, tendence k rozvoji obezity a řady dalších nemocí je daleko menší. Ukazují to i jiné studie, třeba u pacientů, kteří mají kardiovaskulární problémy.“

Jak by měla kvalitní snídaně vypadat? Co by měla obsahovat a v jakém množství?

Zdravá snídaně by určitě měla mít jak rostlinnou, tak živočišnou složku. Bylo by výhodou, kdyby obsahovala dostatečné množství sacharidů, a to především těch, které se uvolňují trošku pozvolněji. To znamená, že snídaně jako celek by měla mít sytící efekt pro organismus. Taková snídaně brání pozdějšímu rozvoji obezity.

Jsou to tedy především cereální výrobky, často spojené s mlékem nebo mléčnými produkty. Mohou to být i různé jiné složky výživy, které bychom měli doplnit nějakým cereálním výrobkem, pečivem, nejlépe celozrnným. Určitě je vhodný i tuk. Protože máme živočišného tuku dostatek, používáme margarín, a to vše doplníme jogurtem, například společně s müsli.“

Kolik procent denního energetického příjmu by měla snídaně pokrýt? A co by naopak dobrá a zdravá snídaně obsahovat rozhodně neměla?

„Snídaně by měla pokrýt přibližně pětinu, tedy kolem dvaceti procent celkového denního příjmu. Součástí snídaně by určitě neměl být alkohol. Dále také různé ostré látky, které náš trávicí trakt a především žaludek dráždí. Určitě taky není vhodná velká zátěž tuky. To je přibližně základ ranního jídelníčku.“

Jak se liší objemově i obsahově snídaně vhodná pro dospělého a naopak určená dětem?

„Když se člověk narodí, má v sobě jakoby takové hodinky. Ví, jaký má být příjem, což se řídí podle energetického výdeje. Organismus si to řídí sám, ale v rodinách se pak často tento mechanismus nabourá. Příjem potravy bývá daleko vyšší než výdej. Objem se samozřejmě liší podle věku člověka. U dětí se v různých věkových skupinách množství potravy zvyšuje.“

autor: mmk