Zdeněk Troška

11. únor 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl v pondělí filmový a operní režisér Zdeněk Troška. Lucie Výborná se ho ptala nejen na jeho nejnovější pohádku Nejkrásnější hádanka, ale i na lásku k hudbě nebo na nabídky ke vstupu do politiky. Zdeněk Troška posluchačům také řekl, kde nejspíš našel skladatel Vangelis melodii ke svému snad nejznámějšímu hitu. V úterý 12. února bude hostem ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

V úvodu hodiny jsme se od Zdeňka Trošky dozvěděli o jeho nejnovější pohádce, která má za sebou testovací projekce. Podle režiséra dopadly úspěšně: "Původně jsem myslel, že Nejkrásnější hádanka je pohádkou pro děti předškolního a školního věku na prvním stupni, řekněme do 5. třídy. Ale překvapilo mne, jak úžasně zabodovala u dětí druhého stupně, které byly na testovacích projekcích - 7., 8. i 9. třída, a hlavně u dospělých."

Kromě filmů se Zdeněk Troška věnuje i opeře. Jeho Červená Karkulka se měla hrát v Itálii, ale dozvěděli jsme se, proč z toho nakonec sešlo a kde se skutečně hrát bude. Jako milovník hudby prý režisér příliš nezasahuje do práce skladatelů melodií ke svým pohádkám, ale probírá s nimi své nápady. Za kvalitní hudbu, která filmu velmi pomohla, považuje například Vangelisův hit Conquest of Paradise, ale autor podle Trošky vzal melodii z ukrajinského valčíku Zamilovaní z roku 1912.

Hosté Radiožurnálu pravidelně listují novinami a říkají, které články je zaujaly. Zdeněk Troška ale odpověděl nejprve mlčením a pak vysvětlil: "Noviny už mnoho let nečtu. Stalo se to snůškou černé kroniky. Zpráva je, jenom když je negativní. Žádná pozitivní zpráva zřejmě asi v tomhle státě neplatí za zprávu. Je to vše jen o hnusu, o tom, jak neumíme žít, jak se stáváme čím dál barbarštějšími a hnusnějšími k sobě."

Na konci hodiny se dostalo i na několik dotazů, které poslali posluchači přes webové stránky www.radiozurnal.cz. Ptali se třeba, odkud jsou vějíře použité v pohádce nebo jestli se nechystá pokračování populární filmové série - třeba s názvem Slunce, seno a naši politici. Zdeněk Troška také řekl, kdy začne natáčet Černou princeznu na motiv pohádky Boženy Němcové a koho by do ní chtěl obsadit.

Záznam celého rozhovoru se Zdeňkem Troškou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: jkr
Spustit audio