Zdeněk Svěrák slaví 80. narozeniny. „Humor je životní hodnota,“ říká

28. březen 2016

Scenárista, herec a spisovatel Zdeněk Svěrák slaví osmdesátiny, přesto se občas cítí být klukem, tedy alespoň do té doby, než si nasadí brýle a podívá se do zrcadla nebo výkladní skříně. „Otřesu se a jedu dál,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Nejtěžší v Divadle Járy Cimrmana bylo nalézt nové téma, což trvalo často déle než samotné psaní.

„Nejvíce zdržení bylo s Afrikou, při psaní jsme si čím dál více uvědomili, že se musíme vyhýbat Dobytí severního pólu,“ vzpomíná na spolupráci s Ladislavem Smoljakem.

Humor stárne, zejména když jde o ten satirický – když nejsou terče, tak vtip je planý, stále ale nestárne tak jako lidi. „Generace, která ho vytvořila, je schopná rozesmát další a další generaci,“ připomíná s tím, že jsou v divadle schopni pobavit jak současníky, tak diváky ve věku jejich vnoučat.

Čtěte také

S Ladislavem Smoljakem se kdysi dohodli, že v každé hře bude nějaký „šrapnel“ – vulgarismy pomáhají, mají úlevnou funkci, ale nesmí se jich zneužívat. „Řekli jsme si, že by bylo škoda nevyužít této úlevné funkce a v každém představení si dovolíme jedno překvapení ve chvíli, kdy to divák nečeká,“ vysvětluje.


Vulgární slovo se nesmí říci stydlivě, musí se odpálit s chutí

S chutí také sbírá zajímavá slova a jména, která si zapisuje do zápisníčku – tak například roku 522 před Kristem žil starořecký básník sborové lyriky Pindaros.

Stále také existují věci, které člověka udivují. „Nedávno jsme jeli kolem hřbitova v obci Drhovice, a já s úžasem zjistil, že tam je nápis: Malý příbytek, velký klid,“ říká se úsměvem.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio