Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD

Čeští poslanci a senátoři udělali před dvěma roky fatální chybu. Přehlédli chybějící větu v zákoně o sociálním pojištění a náhle nebylo na půl roku jasné, z čeho mají firmy vypočítávat výši sociálního pojištění odváděné státu. Podle zatím posledního rozhodnutí ve sporu mezi společností, která tehdy půl roku pojistné prostě neplatila, a státem, je pravda na straně právě firem. Pokud by zůstalo jen u nároku soukromých společností, mohlo by jít o sumu maximálně sto miliard korun. V těchto dnech se se svými nároky ale přidávají i některá města a žádají po státu navrácení miliónů korun. Připomeňme, že měst a obcí je v České republice na šest tisíc. Vítejte u Dvaceti minut Radiožurnálu, přeji vám dobré odpoledne. Místopředseda České strany sociálně demokratické a poslanec Zdeněk Škromach. Vítejte v rozhlase.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane místopředsedo, neměli by být poslanci, případně senátoři nějakým způsobem potrestáni za to, že přehlídli tu větu a způsobili takový problém české státní správě?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Já myslím, že to je není tak jednoduché a navíc ten problém vznikl vlastně tím, že vláda tenkrát Mirka Topolánka se rozhodla odsunout účinnost zákonů o nemocenském pojištění a úrazovém pojištění o dva roky a předložila, to připravovali legislativci, kteří určitě byli za vládu, tento návrh. Ale to ještě by nebyl úplně ten fatální problém. Ten základní problém, a to, o co se vlastně soudí i ta firma, která nechtěla platit pojištění, tak je, že vláda ten problém, o němž věděla, hned první od ledna, začátku ledna roku 2007, se rozhodla řešit a přes negativní stanovisko Legislativní rady vlády vládním nařízením. Kdyby v té chvíli vláda předložila rychle do sněmovny novelu zákona s platností od 1. ledna 2007, tento problém vůbec nenastal.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Přiznám se, pane místopředsedo, že teď tady s vámi nechci rozebírat úplně přesně, na jaké straně je vina. Tuto debatu jsme spolu už jednou vedli, pokud si dobře pamatuji. Je to komplikovaná materie, kterou ve dvaceti minutách bychom možná nezvládli. Chci se ptát na jinou věc. Je celkem jedno, jestli za to mohou zákonodárci, kteří přehlídli tu chybu v tom zákoně, anebo vláda, která cosi na úrovni zákonů řešila vládním usnesením a tak dále. Neměl by být někdo potrestán? Za normálních okolností, když někdo udělá ve své práci chybu, tak je nějak potrestán, například srážkou z platu.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Určitě, ale to je právě to, dopátrat se toho, kde ta vina vznikla, kde ten problém vznikl. A ukazuje se, že v celém tom procesu vlastně to, o co je ten soudní spor, je, zda vláda mohla vládním nařízením nebo zákonem řešit otázku vyměřovacích základů. V této chvíli ani není konečné rozhodnutí v této věci po stránce soudních řízení. A já myslím, že tady by všichni měli kolem hodně rychle vychladnout, protože by měli vyčkat, až prostě bude konečný verdikt v tom, zda to tak je nebo ne. Protože zase tvrzení ministerstva práce je takové, že ta povinnost platit byla. A nakonec, kdyby firmy nevěděly, podle čeho mají platit, tak podle čeho platily tedy, jo? Ten problém taky ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To bychom se asi, pane místopředsedo, museli ptát každé té dané firmy a jejího účetního. Ale počkejte, na druhou stranu vy říkáte, že by měli všichni vychladnout. Ono to vypadá úplně naopak, protože první fáze celé této kauzy byla spojena jen s právnickými osobami, respektive se soukromými firmami, teď se přidávají města Děčín, Cheb. Mluví se dokonce o tom, že úřad Karlovarského kraje bude chtít také vracet něco v řádu miliónů od státní správy. Vy se tomu, pane místopředsedo, smějete, na druhou stranu, to vedle těch případných sto miliard korun může udělat docela slušný balík, pokud by se sebralo více měst a obcí.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Tak já myslím, že teď je na ministerstvu a na vládě vlastně, aby navrhla způsob řešení, čili teď se posouvá k té situaci, že by měla hledat v případě, že tedy dospěje k závěru, že tam ty problémy jsou. A nakonec, pokud dojde i k rozhodnutí správního soudu a dalších věcí, no, tak bude muset vláda hledat nějaké řešení. Těch řešení je několik. Mne trošku překvapuje ten přístup samospráv, ať už krajských nebo městských či obecních, které víceméně jsou z naprosté většiny závislé na tom státním cecíku, ze kterého víceméně sají vlastně daně, které vlastně mají určené vlastně pro svoji potřebu. Takže jestliže stát přijde o peníze tím, že jim je vrátí z pojištění, které zaplatily, tak samozřejmě bude hledat další zdroje a stát jiné zdroje, než daně a pojištění, v zásadě nemá, pokud pomineme nějakých pár miliard z výnosů, z kapitálových účastí. A na druhé straně, je to taky otázka potom vlastně rozpočtového určení daní, které dostávají jak kraje, tak dostávají je obce. To už bude muset ale si řešit ta vláda, která v té situaci bude.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vím, ale teď, pane místopředsedo Škromachu, tady mluvíme spolu a ptám se vás na případné takové řešení, protože teď nemusíme uvažovat daleko dopředu, když po pěti měsících, které uplynou, vyhraje ČSSD volby, tak není vyloučeno, že vy budete ve vládě jako ministr práce a sociálních věcí a možná budete muset tuto situaci řešit. Jinými slovy, rozumím tomu správně, že pokud budou obce trvat na tom, že budou chtít vrátit ty peníze za ten půlrok, kdy nebylo jasné, jak platit sociální pojištění, stát nějakým způsobem zkrouhne rozpočtové určení daní?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Tak musel by stát šetřit, ale musel by šetřit všude. Takže by hledal možnosti, kde ušetřit. Ale já znova předesílám, jestli taková situace nastane a budeli potřeba ji řešit, tak samozřejmě ji vyřešíme, ale ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A jak byste ji řešili?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
To v tuto chvíli nemá smysl hovořit o tom, co by kdyby, když neznáme ještě jaksi konečná rozhodnutí v té věci, zda vůbec takovej nárok existuje. Protože tady je potřeba si taky uvědomit, že ta firma, která se soudila, tak ta nezaplatila pojištění a soudila se, vlastně ji žalovala česká správa, nikoliv ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ano, ano.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
... o to, aby zaplatila. A všichni ostatní jsou v jiné situaci, protože oni zaplatili.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já se ale ptám na to, abyste vy jako člověk, který dlouhé roky seděl na ministerstvu práce a sociálních věcí a byl členem Vlády České republiky, tak co by měla teď vláda udělat? Protože některá města jako například Děčín nebo Sokolov už požádala o vrácení toho zaplaceného sociálního pojištění.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Tak je otázka, jestli mají, jestli ten nárok je na to vrácení pojištění. To je domněnka, že jo, a bude ..., proto říkám, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A mají ten nárok nebo ne?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Já jsem přesvědčený, že ne. Ale soudy rozhodují nezávisle a bude záležet na tom, jak ten jednotlivý soud rozhodne. A nakonec se dá očekávat, že v těch jednotlivých, u těch jednotlivých žádostí to může být otázka měsíců, může to být roků soudních sporů o vyplacení či nevyplacení těch peněz.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu správně, že by i jednotlivá města, respektive státní správa by měla jít do soudních sporů s jednotlivými městy či kraji?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Tak jinou možnost asi mít nebudou, protože jestliže tady, jestliže se domnívají, že zaplatily něco, co jim, co tedy neměly platit, tak bude asi se muset toho domáhat. Jestliže stát nebude ochoten to vyplatit, nebo lépe řečeno česká správa, protože ta spravuje tyto finanční prostředky. Ale to všechno předbíháme dění. V této chvíli je to pouze zlatý důl pro poradenské firmy, které víceméně si z toho udělaly dobrý PR a nakonec i ten náš rozhovor ukazuje, že mediálně je to určitě zajímavé. Ale řekněme si, že v situaci, kdy by byla vláda postavena před to a nakonec ten dopad by to mělo i na samosprávy, jestliže by byla přestavena před to, že jí bude ve státním rozpočtu k tomu deficitu, který dneska je přes sto šedesát miliard, chybět ještě dalších sto, možná sto třicet miliard, no, tak to bude muset nějakým způsobem řešit. Zřejmě asi jedna z částí na příjmové stránce, to je otázka daně, pojištění, a druhá věc by byla na stránce výdajové, úspornými opatřeními v těch ..., škrty v těch věcech, kde by to asi šlo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu poslanec a místopředseda České strany sociálně demokratické Zdeněk Škromach. Pane místopředsedo, Občanská demokratická strana představila svůj plán, jak zastavit zadlužování státu a zvyšování schodku rozpočtu. Ti členové vlády a zákonodárci, kteří by se podíleli na zákonech zvyšující zadlužení, by byli finančně pokutováni. Takový je plán, který je snad ode dneška díky Hospodářským novinám znám. Podle jimi uvažované novely ústavního zákona by mohli přijít až o čtvrtinu svého platu. Představme si, že by takový návrh novely ústavního zákona z dílny ODS přišel do Poslanecké sněmovny, pomůžou s tím sociální demokraté?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Tak já myslím, že v tom případě by musel přijít o plat každý, kdo navrhne jakýkoliv snížení daní, protože ten dopad je naprosto fatální v tom, že snižuje příjmy veřejných rozpočtů. Kdo by rozhodoval, co je to správné, nebo nesprávné? Já myslím, že to je jeden z takových těch až fašizujících prvků, kterej se snaží vlastně totalitními způsoby vnutit politickou vůli jedné nebo několika stran, které, řekněme, by uspěly ve volbách. Teď by byla otázka, kdo by rozhodoval o tom, co jo a kdy ne, kdy se bude krátit, kdy ne. Já myslím, že to je problém, protože takovéto opatření by vlastně bránilo realizaci vlastně programu jednotlivých politických stran. Ale v zásadě si myslím, že je to podobný výkřik, jako byl o vyrovnaném rozpočtu. ODS před minulýma volbama říkala, že uzákoní vyrovnaný rozpočet a výsledkem je co, je katastrofický přes dvě stě miliardy nový deficit po třech letech jejich vládnutí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, můžeme se podívat i o něco zpátky, zhruba minulá dvě volební období. V tom volebním období od roku 2002 byla u vlády česká sociální demokracie, byť v koalici, tak se prostě schodek, teď myslím reálný schodek státního rozpočtu, nedařilo snižovat, naopak se zvyšoval. Tak není nakonec rozumné, zejména v době recese, snižujících se příjmů státního rozpočtu, prostě uvažovat o tom, aby tu, řekněme poslaneckou či zákonodárskou ekvilibristiku se zákony nějak umravnit zákonem a prostě zakázat zvyšování schodku?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Ale to je, schodek je vždycky otázka mezi příjmy a výdaji. Ten stav je takový, že a v minulosti to dělal jak Klaus, tak Topolánek, podseknout příjmy veřejných rozpočtů a potom říkat, že není na výdaje, které by měly být. Jenom pro zajímavost, Česká republika vydává na sociální a zdravotní účely jenom asi osmnáct procent hrubého domácího, hrubého produktu a Evropská unie v průměru sedmadvacet. Čili ta otázka je, to je velmi široká diskuse. Já myslím, že tyhle takzvaná jednoduchá řešení mají spíš kořeny v určitém extremismus než v reálném přístupu. Protože já myslím, že každý dostává od občanů oprávnění k tomu, aby tu svoji politiku realizoval v rámci parlamentu. Vlastně parlamentní demokracie je taková mírová forma vedení občanské války, že. Takže samozřejmě, že vláda, která bude mít většinu, si prohlasuje fakticky cokoliv. Otázka je, zda to bude třeba ústavní, protože tohle by svým způsobem už ústavní být nemuselo. Ale jenom bych chtěl zdůraznit, že sociální demokracie vždycky byla pro to, aby se snižoval deficit, aby dluhy nerostly. Jenže ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane místopředsedo, akorát se to nedařilo dost dlouho.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
... jenže si vzpomeňte, když koncem devadesátých let převzala sociální demokracie tenkrát vládní zodpovědnost, tak ekonomika byla v deficitu v situaci, kdy tady byla světová konjunktura ekonomická. Tady bylo potřeba zaplatit vnitřní dluhy bank polostátních, které ..., a tak dál.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane místopředsedo, dobrá, teď se pohybujeme v období o deset let později.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Ale jsme někde dál a v této situaci říkáme, jasně, sociální demokracie nikdy prostě nebyla z těch, která by chtěla zadlužovat. Nikdo nechce zadlužovat. A teď je otázka si jenom říct, kde chceme vzít, co chceme vzít a kde chceme případně ušetřit. Nakonec se podívejte, na cokoliv se sáhne, tak okamžitě to vyvolá prostě ... Všichni říkají, šetřme, šetřme, ale ve chvíli, kdy se vám sáhne na vaše peníze, tak začnou říkat školáci, matky, důchodci, zaměstnanci, podnikatelé, každý prostě řekne: ´No ale jenom ne ty naše peníze. Jenom ne ty peníze na dálnice.´ A to je vždycky velmi složité potom vybilancovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak pojďme se o tom bavit dál. Připomínám, že posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu a místopředseda České strany sociálně demokratické a poslanec Zdeněk Škromach je jejich hostem. Pochopil jsem to správně, pane místopředsedo, že souhlasíte s názorem Občanské demokratické strany, která například ústy předsedy Senátu Přemysla Sobotky před dvěma dny v tomto pořadu tvrdí, že by neměla být přijímána v Parlamentu České republiky žádná rozhodnutí, která zvýší schodek státního rozpočtu?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Takové žádné návrhy ani my nedáváme. Vždycky ty návrhy musí být vyvážené a i ty přesuny, které byly víceméně zanedbatelné z hlediska deficitu, který tady zanechala právě vláda ODS. A mně připadá velmi groteskní, když strana, která ústy vyhlašuje rovné rozpočty a podobné věci, tak dneska chce bojovat proti deficitu. Vždyť těch téměř dvě stě miliard, možná, že i více za situace, kdy po vládách sociální demokracie tady zůstala rezerva osmdesát miliard korun, které Topolánkova vláda rozpustila v minulých dvou rozpočtech a dneska říká, že měla nízký deficit, ale díky tomu, že těch osmdesát miliard rozpustila ve státním rozpočtu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, Česká strana sociálně demokratická hodlá ve sněmovně možná už na té další schůzi na konci ledna začít prosazovat takzvaný třináctý důchod, tedy jednorázový příspěvek dva tisíce čtyři sta korun na jednoho penzistu, zvýšení mateřské či návrat k vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Jak to chcete, pane místopředsedo, udělat bez navýšení schodku státního rozpočtu?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
No, já myslím, že pokud jde například o nemocenskou, tak pokud si vzpomenete, tak už od letošního roku ji prvních čtrnáct dní vyplácí zaměstnavatelé, takže jaký dopad do státního rozpočtu. A zvýhodnění ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, čistě technicky, ten váš návrh nebude směřovat k tomu, aby ty první tři dny proplácel stát, ale aby to platil zaměstnavatel?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
No, ale to už dneska platí. Dneska platí, prvních čtrnáct dní zaměstnavatel a dostal úlevu ve sníženém odvodu sociálního pojištění a tím, že se neplatí první tři dny a tím, že se vlastně snížil i nárok na nemocenskou za ty první tři dny, tak je to zvýhodnění tam poměrně výrazné. Samozřejmě je možné uvažovat a ten návrh s tím uvažuje, s určitým mírným snížením pojištění, které by zaměstnavatelé platili. Ale každopádně by to bylo až od roku 2011 nejdříve. A pokud jde o další věci, takzvaný třináctý důchod, jednorázové vyrovnání pro důchodce pro letošní rok v průměru dvě stě korun měsíčně. Když to porovnám s návrhem, který měla ODS v minulých volbách, tisíc korun každému důchodci měsíčně, dopad řádově v desítkách miliard korun, třicet, pětatřicet miliard korun ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane místopředsedo ...

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
To jsou věci, víte, pojďte ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dovolte mi, nesedí tady vedle nás člen ODS ...

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
To mne, to je celkem jedno. Vy tady prezentujete jejich názory a říkáte ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, já tady nebudu hrát ďáblova advokáta a už vůbec ne advokáta ODS.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
A říkáme jasně, že máme, dáváme k tomu i zdroje, pokud jde o mimořádný důchod, který by měl kompenzovat nevalorizaci důchodů, ke které se rozhodla prostě politicky vláda, ačkoliv parlament jí doporučil, aby tak nečinila.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak odkud to vezmete?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Tak bude z výnosů ČEZu, čili zvýší se výnosy z ČEZu, které se odvádějí většinovému vlastníku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Teď se pojďme bavit o konkrétních číslech. Pokud vím, tak zhruba pro tento rok je počítáno s nějakými osmnácti až dvaceti miliardami dividendy z polostátního ČEZu. To znamená, tato částka by měla být zvýšena?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
No jistě. A mimo jiné taky tím, že ... Vemte si, v situaci tak, jak říkáte deficitní, tak přijde ODS, TOP 09, která už se prezentuje jako téměř vládní strana, s návrhy na snižování daní nebo například na ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane místopředsedo, pojďme se ještě bavit, pojďme se ještě, prosím ...

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
A pojďme se bavit taky o tom snížení koncesionářských poplatků anebo zrušení koncesionářských poplatků, dopad v řádech miliard. A hned máte zdroje, hnedka máte zdroje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Přiznám se, že v tom okamžiku, to bych se cítil poněkud v konfliktu zájmů, tak to nechme na jindy, to téma ...

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Ale tak to je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane místopředsedo, řekněte mi, vy chcete navýšit o kolik tedy dividendu a udělat z ní takzvanou, jak se říká superdividendu?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Řekli jsme, že ten výnos pro třináctý důchod bude hrazen z těchto prostředků, je to řádově asi kolem šesti miliard korun.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tedy pokud dobře počítám, nějakých čtyřiadvacet či pětadvacet miliard korun.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
A je to v kompetenci vlády. Nakonec ČEZ tím, těmi cenami energií víceméně zatěžuje právě i ty důchodce, ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře ...

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
... zatěžuje rodiny s dětmi a další. Takže je celkem spravedlivé tyto peníze určitým způsobem transferovat zpět těm sociálně nejslabším a těm, kteří vlastně svoji situaci nemůžou příliš ovlivnit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, vedle tohoto názoru stojí ministr financí Eduard Janota a premiér vlády Jan Fischer a říkají, že pokud se bude odebírat více peněz formou dividendy z ČEZu, tak z ČEZ nebude mít na své investiční akce a bude to problém, bude nutno ty peníze někde sehnat. To neříkají pravdu, nebo vám to je jedno?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Já myslím, že to je otázka diskuse, jestli to tak je, nebo není. Já myslím, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je nějaký eufemismus, protože nemají pravdu?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Já jsem teď zaznamenal na Facebooku diskusi ohledně toho, že vláda se rozhodla snížit příspěvek na benzin pro zdravotně postižené. Takže vláda kvůli tomu, aby, řekněme, podpořila ČEZ, který už tak si myslíme, že má dostatečné zdroje na financování svých investic, no, tak raději sebere zdravotně postižením peníze, které mají na to, aby vůbec se mohli někam dostat. To je taky asi zřejmě rozhodnutí pana Fischera a pana Janoty a dalších, kteří se rozhodli, že budou šetřit na zdravotně postižených, na důchodcích, na rodinách s dětmi. Nakonec snížení mateřského příspěvku, to byla poslední položka, která se nám nepovedla zvrátit v tom smyslu, že ten návrh byl i na snížení rodičovského příspěvku, příspěvku na péči pro zdravotně postižené, pro přestárlé občany.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře a vy jste přesvědčen o tom, pane místopředsedo Škromachu, že tím, že navýšíte o nějakých šest miliard dividendu ČEZu, tak že do toho se vejdou veškeré ty návrhy, o kterých mluvíte? To znamená, že opravdu bude ve výsledku, co se týče státního rozpočtu, jaksi nula?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Tam už žádné další návrhy, které nejsou ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A do těch šesti miliard se to všechno vejde? Jednorázový příspěvek, zvýšení mateřské.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Ale například to, že neprojde návrh na zrušení koncesionářských poplatků pro veřejnoprávní média, znamená úsporu ve státním rozpočtu v řádu miliard. Nebo to, že neprojde návrh na snížení daní, který navrhovala nakonec dokonce vláda, tak to znamená úsporu pěti, sedmi miliard. Cyril Svoboda hovoří ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Chcete říci, že zákon o rozpočtu na příští rok počítá s tím, že budou sníženy daně?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Hovoří se taky o tom, že se zvýší zdanění hazardu, což je celkem správné. A je dobré, aby prostě z hazardu neprofitovali jenom jaksi ti, kteří ten hazard jaksi provádí, ale aby na tom nakonec vydělali ti, kteří jsou tím většinou postiženi, rodiny, na které dopadá to, že ty jejich tátové mnohdy nebo i matky prohrajou peníze a potom se dostávají do těžkých sociálních situací.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, pane poslanče, pojďme ještě k poslednímu tématu, a tím je penzijní reforma. Od roku 2005, kdy takzvaná Bezděkova komise spočítala několik variant, jak by mohla penzijní reforma nebo respektive penzijní systém po reformě vypadat, tak se v podstatě nic neudálo, nebyla nalezena politická shoda, možná ani finance k tomu, aby se vůbec s reformou nějakým způsobem pohlo. Bude podle vašeho názoru po volbách, pokud vláda nebude silná, možno nalézt shodu k penzijní reformě?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Je to o vůli. Já myslím, že penzijní reforma tady probíhá od roku 1996, kdy v roce 1995 byl schválen zákon o sociálním důchodovém pojištění. A od té doby tady probíhají postupné parametrické změny, otázka prodlužování věku, změny některých parametrů a tak dále. Já myslím, že tady ten proces je na rozdíl třeba od Maďarska nebo některých jiných zemí, kde sice udělaly takzvaný optout, že vyvedly peníze, ale neřešily ten základní systém a dneska mají poměrně velké problémy s financováním. Ale každopádně tady musí být vůle a minulá Topolánkova vláda a bohužel i ministr Nečas nepokračovali v té praxi, kterou jsme zavedli my, to znamená, že se scházely pravidelně komise, která tady potom byla jakoby Bezděkova, ale scházela se i parlamentní. Ta se naposledy sešla někdy kolem roku 2006 a od té doby prakticky se nehledal žádný konsens. Já si myslím, že to je základní chyba, protože důchodová reforma musí, máli projít, musí projít širokým konsensem, aby občané věděli řádově dopředu dvacet, třicet let, za jakých podmínek do důchodu půjdou a ne tím, že budou se strachovat, jak kdy dopadnou volby a která vláda zrovna v té chvíli bude vládnout.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Znamená to, že je potřeba pro takový široký konsensus buď silná vláda jedné vítězné strany nebo například velká koalice?

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
To není, to není nezbytně nutné, protože naopak jakákoliv koalice, která by měla silnou opozici, tak by měla hledat v tomto dohodu. Ukazuje se třeba na Slovensku, v Polsku, ale i v tom Maďarsku, že tam, kde to prosadili jedním hlasem těsně, tak prostě jsou tam problémy. Většinou podlehnou lobbingu nebo řekněme tlaku finančních skupin, které samozřejmě z toho chtějí profitovat. A to je samozřejmě problém. Já myslím, že právě, pokud jde o důchodovou reformu, tak je nezbytné, aby se o tom věcně hovořilo a aby politické strany našly takový konsens, který projde a ukazovalo se koncem toho roku, nebo koncem toho roku 2005 na základě těch výsledků vlastně té komise Bezděkovy, že vlastně ten konsens tady je. Ale protože bohužel zase bylo před volbama, tak nastalo opět jakoby šílenství /nesrozumitelné/ ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, a to už se dostáváme opět na začátek. Snad jen k tomu dodati, že Vladimír Bezděk, právě šéf této komise z roku 2005, není vyloučeno, že se opět vrátí do čela týmu, který bude na penzijní reformě pracovat.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
To by bylo dobře.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Zdeněk Škromach, poslanec a místopředseda České strany sociálně demokratické byl dnešním hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane poslanče, díky za vaše komentáře. Na shledanou.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda ČSSD, poslanec:
Hezké a sněžné odpoledne a večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Přeji vám příjemný podvečer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio