Zdeněk Lukeš

18. srpen 2009

"Téměř nic z totalitní éry dneska neobstojí," kritizuje historik architektury Zdeněk Lukeš architektonické dědictví komunismu. S moderátorem Tomášem Pancířem si v úterním Dopoledním Radiožurnálu povídal nejen o nešvarech dob minulých, ale i o polistopadovém vývoji v české architektuře. Ve středu 19. srpna bude hostem bývalá československá atletka Jarmila Kratochvílová.

Nejsou to jen soudobá estetická kritéria, která podle Zdeňka Lukeše většina staveb vzniklých během 40 let komunismu v Česku nesplňuje. Většina z nich nevyhovuje také z hlediska dnešních stavebních a bezpečnostních norem nebo použitých materiálů. Tehdejší stavby poznamenal podle Zdeňka Lukeše i celkový úpadek stavební výroby a řemesla.

"Některé ze staveb se snažíme chránit vlastně jen proto, že jsou dokladem doby - třeba Hotel Internacionál v Praze je stavba průměrná až podprůměrná, ale bezesporu je to dokument stalinské éry, a proto asi si památkovou ochranu zaslouží," dodává k tomu Zdeněk Lukeš.

I přes toto přísné hodnocení uplynulé architektonické éry ale Zdeněk Lukeš přiznává, že existují i světlé výjimky, jako je například unikátní ještědský vysílač architekta Josefa Hubáčka.

A jak tedy dnes s těmito stavbami nakládat? Zdeněk Lukeš vidí cestu v jejich citlivé konverzi do moderní podoby. "Je třeba najít na těch stavbách něco kvalitního a dát příležitost současným architektům, aby s tím něco udělali," vysvětluje historik architektury. Zdůrazňuje přitom, že takovéto úpravy jsou legitimní pouze s vědomím původních autorů.

Úpravy by si podle jeho slov zasloužila většina obchodních domů z totalitní éry, které nevyhovují dnešním potřebám, ale například i budova bývalého federálního shromáždění sousedící s Národním muzeem nebo budova Nové scény Národního divadla na pražské Národní třídě.

Nejsou však z tohoto hlediska podle Zdeňka Lukeše čeští památkáři příliš přísní? Jak se dívá na možnost výstavby mrakodrapů v Praze? A proč Česká republika stále není atraktivní pro zahraniční architekty? Také na tyto otázky odpovídal Zdeněk Lukeš v rozhovoru s Tomášem Pancířem.

Zajímá vás názor Zdeňka Lukeše na návrh nové budovy Národní knihovny nebo jaké výstavy v současné době připravuje? Potom si přečtěte také záznam on-line rozhovoru, v němž po 11. hodině odpovídal Zdeněk Lukeš na otázky posluchačů.

Záznam celého rozhovoru se Zdeňkem Lukešem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio