Zbytečně vytváříme náladu, že si žijeme špatně, myslí si režisér Jan Svěrák

Jan Svěrák na MFF v Karlových Varech představil remasterovanou verzi Akumulátoru 1. „Já jsem ho měl za takového otloukánka,“ přiznal v rozhovoru Jan Svěrák. Proč se tedy rozhodl přivézt na festival právě tento film z roku 1994? Co je remastering? A jaká byla doba, kdy snímek vznikal?

České komediální sci-fi. Tak se dá popsat film Akumulátor 1 z roku 1994. Dvacet čtyři let po uvedení se dočkal remasteringu.

Původně Jan Svěrák nepřemýšlel, že by remasteroval právě tento snímek, impuls přišel zvenčí. „Já jsem ho měl za takového otloukánka,“ přiznává Jan Svěrák. „Hlavní motiv byl ten, že česká centra ke stoletému výročí republiky vyslala do světa na svá představení sérii filmů za to období a chtěla mezi ně zařadit Akumulátor 1.“

Co je remastering?

Remasterování obnovuje obraz i zvuk filmu podle přání jeho tvůrců na základě negativu filmu. Během něj se mohou obnovit barvy či původně zamýšlená atmosféra. Narozdíl od restaurování to znamená zásahy do snímku tak, aby vyhovovaly nejnovějším projekčním technikám.

Co by Jan Svěrák nejraději „zremasteroval“ z poloviny devadesátých let, kdy film vznikal? Kouření, parkování a nadšení. Tehdy se totiž mohlo kouřit a parkovat úplně všude, dnes je obojí omezené. „Já kvůli tomu přestal kouřit, protože mě to ponižuje.“ Nadšení v devadesátých letech zase poháněla naivní představa, že můžeme rychle dohonit západ. To ale brzy opadlo.

Zdeněk Svěrák: V nouzi se rychle ukáže, kdo je srab a kdo není

Zdeněk Svěrák

„Horní část Vinohradské třídy je už plná tanků okupačních vojsk. Zatím se blíží k rozhlasu pomalu. Ze střechy rozhlasu je vidět nejméně deset obrněných vozů. Lidé se opět snaží zabarikádovat pomocí automobilových vozů a těžkých nákladních vozů. Zatím okupační vojska nemají přístup k rozhlasu, ale nevíme, jak dlouho se ještě udrží tato situace. V ten okamžiku se ozývá ostrá střelba z Vinohradské třídy…“

Samotnému Janu Svěrákovi však nadšení nechybí. „Myslím si, že si docela zbytečně vytváříme náladu, jakože si žijeme špatně,“ říká režisér. „Ani ten svět na tom není tak špatně, je na tom lépe než před 30 lety. Zastavili jsme války, hladomory, nemoci, epidemie. Daří se nám opravdu skvěle. Tím, že si stěžujeme, a vytváříme takovou náladu ‚Jéžiš, to je špatný, kam ten svět spěje‘ tak tím opravdu ten svět, který nás obklopuje, začne být nepříjemný,“ vysvětluje Jan Svěrák.

V devadesátých letech byl Akumulátor 1 jedním z nejdražších snímků. Má v dnešní době ještě co říct? Změnila se za 24 let od jeho uvedení kinematografie? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný , had
Spustit audio