Zapomenutá Praha: Víte, na kterém náměstí stál růžový tank? A kdo ho vlastně nabarvil?

9. srpen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Růžový tank stál na náměstí Sovětských tankistů, dnešním náměstí Kinských od července 1945 do června 1991. Původně byl ovšem zelený, nesl číslo 23 a měl připomínat osvobození Prahy sovětskou armádou.

Po roce 1989 se však stal předmětem vášnivých debat. Pro jedny byl symbolem osvobození od fašismu, jiným připomínal sovětskou okupaci z roku 1968. Tank vyvolával spory i proto, že nebyl typově totožný s původním tankem číslo 23, který Němci 9. května 1945 ráno na pražském Klárově zničili.

Debatu ukončil výtvarník David Černý, když v dubnu 1991 přemaloval tank růžovou barvou. Po činu se sám udal policii.

Armáda nechala tank ihned přebarvit zpět na zeleno, ale za pár dní mu skupina poslanců federálního parlamentu vrátila růžovou podobu. Poslanci využili své trestní imunity, takže jim na rozdíl od Černého nic nehrozilo.

Mezi poslanci, kteří tank natřeli, byli například pozdějšího ministra vnitra Jana Rumla, ředitele BIS Stanislava Devátého, či známou advokátku Kláru Samkovou.


Davida Černého, který se proslavil po listopadu 1989 zlatým kráčejícím trabantem, symbolem útěku východních Němců přes Prahu na Západ, se za jeho růžový happening zastal i prezident Václav Havel.

Tank už růžový zůstal, jen ho zakryla plachta. Sporný symbol osvobození skončil v depozitáři vojenského muzea.

Výtvarníkovi totiž hrozil trest za tehdy platný zákon poškozování národních kulturních památek. Od stíhání bylo nakonec upuštěno. Vášně však, nejčastěji na ruské straně, vyvolávalo přemalování a pozdější odstranění ještě dlouhé roky.

Místo tanku zde dnes stojí fontána, ale „U tanku“ se tady mezi pamětníky říká stále.

autor: Pavel Hrabica
Spustit audio