Pomlčková válka: Československo nebo Česko-Slovensko? Jak se válčilo o pomlčku a ignoroval pravopis

5. září 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Po listopadu 1989 se mezi Českem a Slovenskem rozhořel spor o název společné republiky. Konflikt vešel ve známost jako takzvaná pomlčková válka.

Po listopadu 1989 se mezi Českem a Slovenskem rozhořel spor o název společné republiky. Konflikt vešel ve známost jako takzvaná pomlčková válka.

Vše začalo v lednu roku 1990, když tehdejší prezident Václav Havel předložil parlamentu návrh na vypuštění slova „socialistická“ z názvu země.

Zdánlivě jednoduchá záležitost se zvrhla v komplikovanou emocionální diskusi.

Slovenská strana totiž chtěla v názvu republiky více zdůraznit svoji autonomii. Hledal se název státu, který by vyhovoval všem, do sporu se aktivně zapojovaly média i veřejnost.

Po dlouhých a vypjatých debatách poslanci nakonec v březnu šalamounsky schválili hned dva názvy: Československá federativní republika v Čechách a Česko-slovenská federatívna republika na Slovensku.


Kuriózní je, že jméno státu odporovalo pravopisu, podle kterého by se „Slovenská“ mělo psát s malým počátečním písmenem.

Spokojen s pracně dohodnutým pojmenováním nakonec ale nebyl víceméně nikdo. Nevydrželo ani měsíc a v dubnu poslanci odhlasovali nový název Česká a Slovenská federativní republika.

Malicherný spor poukázal na rostoucí napětí mezi oběma národy, které dlouhá desetiletí tlumila totalita komunistického režimu. Válka o pomlčku byla prvním krokem k rozdělení Československa, ke kterému došlo o necelé tři roky později.

autor: Ondřej Franta
Spustit audio