Jeden hudebník, druhý herec. Co spojuje Daniela Landu a Davida Matáska? Skupina Orlík

8. srpen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Skupina Orlík se na přelomu 80. a 90. let stala velmi populární mezi jednou generací československé mládeže. Vznikla v roce 1988 kolem zpěváka a herce Daniela Landy a herce Davida Matáska.

Kapela hrála jednoduchý úderný rock známý jako styl „oi“, který měl punkové kořeny. Po revoluci se ale posunula směrem ke xenofobii a stala se předním představitelem tzv. kališníků, české odnože skinheads, která odmítala vše, co nebylo dostatečně české.


Skupina vydala dvě alba „Oi“ a „Demise“, kterých se prodalo na 150 000 kusů. V té době se těšila velké popularitě u mladé generace posluchačů a nasprejovaný symbol kapely, připomínající zaměřovač palné zbraně, zdobil leckteré sídliště v republice.

Písně jako „Čech“ dokonce hrály v hitparádách Česká televize. Především druhá deska s hity jako „Bílá liga“ byla ale už otevřeně rasistická. Jak se tehdy vyjádřil sám Landa, „druhá deska už měla názor“.

Přestože odmítali nálepku fašistů, rostly kolem kapely excesy do takové míry, že Landa s Matáskem nakonec museli sami vystoupit v televizi a vyzvat své fanoušky k tomu, aby nepřekračovali zákon.

Skupina se rozpadla v roce 1991. Landa se dal na dráhu úspěšného sólového hudebníka a Matásek se stal profesionálním hercem. Dnes působí v Národním divadle. Ke svému tehdejšímu angažmá se oba staví rezervovaně.

Spustit audio