Zákusek pro kuřáky opia došel
Čínská kuchyně je proslulá na celém světě. Její nezbytnou součástí jsou i sladké zákusky. Jeden z nejoblíbenějších dezertů přitom vznikl kvůli kuřákům opia, aby jim pomáhal. Vydali jsme se za ním do malé, ale útulné restaurace specializující se na sladkosti všeho druhu.
"Dnes ho, bohužel, nemáme. Došel nám zázvor, víte? Je mi líto, musíte si objednat něco jiného," říká mi mladá servírka restaurace Lou Šang v pekingské čtvrti Čchao-jang. Škoda. Na vyhlášené sladké pokušení Ťiang č' čang připravované ze zázvorového mléka, které je navíc proslulé svým léčivým účinkem, si protentokrát musím nechat zajít chuť.
"Můžete si ale dát jiný zákusek, který je u nás vůbec nejoblíbenější a také pochází z města Ša-wen na jihu Číny. Jmenuje se Šuang pchi-naj, jeho základem jsou tak dvě mléčné vrstvy, jedna řidší a jedna, ta na povrchu, tužší," snaží se mne číšnice zlákat. Podlehnu pokušení a objednávám si. Teplý. Po chvíli mi ho donese sám zdejší šéfkuchař, teprve 26letý pan Chu.
"Pochází z jižní provincie Kuang-tung. Připravuje se z buvolího mléka, nikoli kravského. Pokud ovšem dojde, protože na severu Číny byste buvoly hledal marně, nezbývá nám nic jiného než použít kravské mléko. A do něj přidáváme cukr a vajíčka, víc nic," vysvětluje.
Zákusek připomíná náš puding s pěkně velkým škraloupem. V tomto případě jde však o přednost i velké kulinářské umění. "Protože, jak vidíte, na povrchu je ještě jedna vrstva tuhého mléka. Tu je obtížné udělat. Navíc je ve tvaru čtverce či obdélníku. Důležité také je, kolik přidáváte cukru a vajec," dodává. Tedy, jak se v jedné české pohádce říká, přiměřeně.
Zatímco si pochutnávám na místní obdobě pudingu, kuchař někam odběhl. Za chvíli mi ovšem přináší několik malých talířků s různými pamlsky. Číňané si totiž v zákuscích doslova libují, proto jich existují stovky druhů. "Tohle je Pi-čchi, tady zase vidíte Jie-č' chung-tou kao z červených fazolí. A třetím je Kuej-lang-kao, který se dělá z prášku ze želvích krunýřů. Pravda, chuťově to není řekněme ideální, ale určitě velmi zdravé," ukazuje pan Chu.
Čínské dezerty se dělí na několik základních skupin. Pečené, zvané ping, dále želé, dezertní polévky, bonbóny tchang a ty s rýžovým základem kao. A tam patří i proslulé ša-wanské sladkosti, kterých existuje na 300 různých variací.
Jejich původ přitom souvisí s kouřením opia v době vlády poslední dynastie Čching. Muži si této návykové látky užívali tak, že měli velké problémy se zažíváním a trápila je zácpa. "Zákusky ze zázvorového mléka skvěle působí na zažívací ústrojí. Zázvor však musí být čerstvý, abyste z něj dostal co nejvíce šťávy. Ta se pak přidává do mléka vařeného na 80 stupňů," popisuje šéfkuchař.
Navíc ša-wanský zákusek má ještě jeden blahodárný účinek. Dodává totiž energii, kterou zase naopak potřebovaly načerpat manželky, milenky i děti kuřáků opia, kteří se veselili do časných ranních hodin, hráli karty a bývali, mírně řečeno, hluční.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Úřad o kyberútoku na správu pražských služeb: O úniku dat se poškození dozví, případ řešíme
-
Do rodné Argentiny se papež nevrátil. Vystupovali proti němu prezidenti, považovali ho za oponenta
-
Naše matka představená? Taková mamka a smíšek pro celý dům, říkají sestry o řeholnici Virginii
-
Před převratem, po převratu. Česká firma vysvětluje, proč Myanmaru prodala ‚šmejdící‘ software