Zájem o vstupenky na Mistrovství světa v klasickém lyžování není velký

26. únor 2009
Zblízka

Patnáct milionů korun, to je výše zatím poslední dotace, kterou dostali organizátoři mistrovství světa klasických lyžařů v Liberci. Padne mimo jiné na umoření nákladů na doprovodný program šampionátu. Včera večer pořadatelům shodou okolností přistála do klína doprovodná akce, za kterou nemuseli platit ani vindru, ale bohužel pro ně i fanoušky libereckého hokeje se dnes už opakovat nebude. Nejmonstróznější sportovní událost v dějinách Liberecka se protnula s nejdůležitějším zápasem sezóny libereckých Bílých tygrů. Zblízka tento průsečík zkoumal Jan Kaliba.

Jan KALIBA:
Liberecké hokejisty čeká možná poslední utkání extraligové sezóny a před jejich stadionem se čile smlouvá jako na arabském trhu. Také na severu Čech žijí totiž lidé podnikaví, kteří na rozdíl od pořadatelů lyžařského šampionátu vědí, jak na této akci vydělat. Třeba chlapík, co oprášil své němčinářské schopnosti, aby udal volné vstupenky na hokej skupince lyžařských fandů ze Švýcarska. Zatímco Švýcaři už se pohodlně uvelebili na svých místech v hledišti, spousta pravidelných návštěvníků liberecké hokejové arény dobíhá na poslední chvíli. Přilehlé parkoviště slouží plně potřebám lyžařského mistrovství a tak hokeje chtiví museli najít plácek pro vozidlo jinde a dojít pěšky.

osoba:
Nebylo vůbec žádný místo, tak jsem to trošku rozcouval a narazil jsem to do sněhu. Ale parkujem.

osoba:
Většinou docházíme taky, ale ne takový kus, tak ale zatím je to dobrý, no, nestěžujem si, je to na chvilku.

osoba:
Mně to nevadí, protože já jsem tam jako vždycky, já mám místo ve fabrice.

Jan KALIBA:
Předkolo play off hokejové extraligy táhne podobně jako světový šampionát v lyžování. Na oba podniky přišlo ve stejný den ve stejném městě necelých pět tisíc diváků. Rozdíl je v tom, že na hokeji nemají převahu Norové, místo smýkání lyží sněhovou stopou se ozývá dunění mantinelů a fanoušci vydávají emocionální citoslovce jiného druhu než při závodech v lyžování. Jenže slovíčko gól si liberecké publikum zakřičelo jenom jednou, zatímco hlouček výletníků z Ostravy třikrát. Hosté z Vítkovic třetím vítězstvím v řadě ukončili nejen sérii o postup do čtvrtfinále, ale i celou libereckou hokejovou sezónu, za kterou diváci svým hráčům poděkovali svérázně.

Pavel KAŠPAŘÍK, hokejista:
Diváci na to mají právo a my jsme jim svým výkonem moc radosti neudělali asi celou letošní sezónu i tady v tom zápase.

Jan KALIBA:
Mluvil za celou libereckou kabinu skleslý střelec jediného domácího gólu Pavel Kašpařík. Neměl tendenci se na cokoli vymlouvat, i když třeba hrát posledních pět zápasů základní části extraligy kvůli mistrovství světa v lyžování na hřištích soupeřů, to jeho týmu nepřidalo. A konec konců taky návštěva při klíčovém utkání sezóny byla oproti libereckému průměru o tisíc pět set lidí nižší.

Pavel KAŠPAŘÍK, hokejista:
Samozřejmě, že jsme si toho všimli, ale nevím do jaké míry v tom sehrálo roli mistrovství nebo vyjádření nějakého jakoby nesouhlasu nebo jak bych to řekl s našimi výkony.

Jan KALIBA:
Zatímco fanoušci Bílých tygrů vesměs rozdýchávali zklamání z bleskového vyřazení a liberečtí hokejisté si sypali popel na hlavy, které jim vedení klubu dost možná pořádně umyje, náhodní návštěvníci hokeje z řad lyžařských nadšenců si libovali, aspoň soudě podle naší staré známé švýcarské party.

Rottor, fanoušek ze Švýcarska:
Jsme naprosto spokojení, my jsme si to za ty peníze užili. Krásný stadion, hokej byl svižnější než u nás ve Švýcarsku. My totiž chodíme na SC Bern, ale ne, že by nás to zase uchvátilo tak jako když skáče Simon Ammann.

Jan KALIBA:
Hodnotí Švýcar Rottor český hokej, za který dal na černém trhu stokorunu. Za skoky Simona Ammanna na velkém ještědském můstku zaplatí minimálně desetinásobek. Jan Kaliba, Radiožurnál Liberec.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jkb
Spustit audio