Zadejte chuť a navrhněte etiketu. V belgickém pivovaru uvaří pivo na přání

Jaké pivo chutná nejvíc? Nejspíš to, které opravdový odborník uvaří přesně podle vašich představ. Můžete vybrat název piva, vzhled etikety a samozřejmě i chuť. Že to zní jako pivařova pohádka? Několik kamarádů to ve svém malém pivovaru v belgickém Bruselu změnilo ve skutečnost a svoje vlastní pivo tu může navrhnout úplně každý.

„Tak kdo začne?“ ptá se Sébastien Morvan a předvádí, jak tenhle nápad funguje. Během dvou tří minut na internetu zadáte, jak by se vaše pivo mělo jmenovat, popíšete vaši vysněnou chuť nebo třeba písničku, která vás inspirovala. Sébastien pak se svými kolegy vybere nejlepší nápad a tohle pivo bude ve svém pivovaru vařit.

„Když uvidíme, že je zájem, určitě to zopakujeme i v budoucnu. Je to jeden ze způsobů, jak zvýšit zájem lidí o náš pivovar,“ přibližuje.

Pivovar, který Sébastien založil spolu s kamarádem Olivierem, se jmenuje Brussels Beer Project, tedy Bruselský pivní projekt. Existuje jen dva roky, ale už vyváží do 15 zemí. Vyrábí totiž neobyčejná piva.

Čtěte také

Na expanzi mu v rámci takzvaného crowdfundingu věnovalo peníze víc než 1000 lidí. Už příští týden tak budou Sébastien a Olivier otvírat zbrusu nové prostory. Oslavili to stylově: začali vařit několik nových piv.

Na tisíc litrů 35 kilo dýně

„Tahle piva máme rádi. Mají chuť, ale můžete je pít celý den a nedělat si starosti, co s vámi udělají. V Belgii není moc dobrých piv, která by měla méně než 5 % alkoholu,“ říká.


Název piva La Bohème odkazuje na české země, protože je vyrobené z českého chmele. Na Belgii má malý obsah alkoholu – 4,7 %. Ostatní piva mají 6 až 8 % alkoholu.

Musím přiznat, že víc než La Bohème mi chutná Bloody Pumpkin, tedy Krvavá dýně. Tohle pivo má 7 % alkoholu, naprosto nezvyklou chuť a nádhernou červenooranžovou barvu.

„Na tisíc litrů piva používáme 35 kilo dýní. Chtěli jsme, aby naše pivo dostalo typickou barvu a chuť dýně,“ vysvětluje Sébastienův kolega Olivier.

Pokud chcete, aby tihle pivní nadšenci začali vařit pivo podle vašeho vlastního přání, přihlaste se do soutěže na stránce beerproject.be.

Tohle pivo je inspirované Čechami - nejen názvem, ale i nižším obsahem alkoholu
autor: oho
Spustit audio