Začala sezóna mušlí, budou na ně lidé mít?

17. červenec 2009
Zblízka

Mušle ze Zeelandu jsou tady! Je to podobné, jako když se na podzim objeví na pultech obchodů nové Beaujolais. Zájem o ně je ohromný. Slávky jedlé pěstované ve vodách kolem poloostrova Zeeland v jižním Nizozemsku jsou vyhlášenou pochoutkou hlavně v Belgii a Francii. Letos začala sezóna jejich sběru o dva týdny dříve než obyčejně. Snahou obchodníků je vydělat, dokud spotřebitelé nezačnou kvůli ekonomické recesi na jídle šetřit.

"Kvalita mušlí je letos velmi dobrá. Jsou lepší než loni. Nikdo nedokáže vysvětlit, co je k vypěstování takových mušlí potřeba. Leží si v moři, ničím se nemusí krmit, ani se nemusí ošetřovat. Neví se, čím to je, že jsou horší, nebo lepší," říká Stefan Piedeleu, šéfkuchař jedné z vyhlášených bruselských restaurací Aux Armes de Bruxelles.

Denně si jen tady hosté objednají 180 vysokých kastrolů přikrytých pokličkou plných mušlí. To je asi 150 kilo mušlí denně.

Teď jsme ale teprve na začátku cesty, kterou musejí mušle urazit na stůl belgických nebo francouzských gurmánů. Na aukci v nizozemském přístavu Yerseke se draží celé náklady lodí sesbírané z mušlových polí. Najednou se prodává 10 nebo i 30 tun slávek.

"Vzhledem ke kvalitě mušlí jsem za ně dostal dobrou cenu. Letos se ale začalo s výlovem hodně brzo. Za pár týdnů budou mušle ještě lepší. Budoucnost tedy vidím celkem nadějně," pochvaluje si farmář Flip Sinke, který právě prodal 28 tun slávek z jednoho ze svých mušlových polí v zálivu zvaném Východní Schelda.

Právě farmáři v Yerseke určují, kdy se do restaurací a supermarketů dostanou čerstvé mušle. V době rozmnožování slávek, tedy od března do června, se dají koupit jen zřídka. Zato v červenci začínají mušlové hody. Pětašedesát procent produkce mušlí ze Zeelandu putuje do Belgie.

"První dojem z nich je, že jsou velmi dobré, chutné. Doufáme tedy, že sezóna bude dobrá," říká generální tajemník vlámské Asociace hotelů a restaurací Horeca Luc de Bauw. Obává se ovšem růstu cen mušlí. Zkušenosti z minulých let ukázaly, že ke konci léta ceny rychle stoupaly. To se může stát i letos a pro mnoho milovníků této pochoutky se mohou stát mušle nedosažitelnou delikatesou.

"Mušle už nejsou běžným jídlem, jako byly před deseti lety. Bylo normální, že si rodina o prázdninách zašla do restaurace na mušle. Bylo to chutné a levné jídlo. Ale dnes, kdy se ceny za porci pohybují mezi 20 a 25 eury, si lidé rozmyslí objednat si je v restauraci, protože jsou opravdu drahé. Doufáme tedy, že v příštích měsících budou ceny klesat," dodává Luc de Bauw.

Proto se také nizozemští farmáři snaží prodat své výpěstky už teď, i když budou prodané mušle odpočívat na mořském dně, dokud si pro ně nepřijede loď, aby je odvezla do továrny. Tam je zabalí do krabic a vyexpedují do obchodů.

Restauratéři budou tlačit na to, aby šly ceny dolů. Zažívají totiž odliv zákazníků. Lidé začínají šetřit. Nechodí tolik do restaurací a kupují méně luxusních potravin. Pro některé se dříve cenově dostupné mušle už luxusním jídlem staly. Není divu, že si je proto raději připraví doma, než aby si je dali v restauraci.

"Kdo miluje mušle, ten si je objedná, ať to stojí, co to stojí," myslí si šéfkuchař z restaurace Aux Armes de Bruxelles Stefana Piedeleu, který nevěří, že by si hosté pochoutku, na kterou se celé jaro těšili, jen kvůli ceně přestali objednávat.

autor: pan
Spustit audio