Vznik a účinná obrana proti onemocnění celulitidou

18. únor 2002
Zdraví

Uprostřed zimy přijde někomu poněkud předčasné hovořit o celulitidě, protože čas, kdy dámy začnou odhalovat nohy, případně chodit v plavkách, je ještě daleko. Je pravda, že celulitida, která se projevuje neestetickými ďolíčky, nejčastěji v oblasti boků nebo stehen, ztrpčuje život mnohým ženám. Její likvidace je ovšem časově náročnější, a proto ty ženy, které chtějí mít v létě krásné nohy bez ďolíčků, by s jejich vyhlazovním měly začít už teď.

Celulitida, která je také nazývána pomerančová kůže, trápí řadu žen. Nevzhledné ďolíčky se tvoří nejčastěji na stehnech a mnohé z dam jsou ochotné do jejich likvidace investovat nemálo úsilí a financí. Za všechno mohou tukové buňky, které jsou u žen strukturovány trochu jinak, než u mužů, vysvětluje instruktorka a terapeutka fitnes Radka Dohnalová.

Dohnalová: Každá tuková buňka je jinak velká. Jakmile jedna velká a jedna malá jsou vedle sebe, jedno místo na kůži se vám vyboulí, druhé se vtáhne dovnitř. Genetika je neúprosná a u žen se tuk na hýždích a stehnech ukládat bude.

Nejrůznější krémy a přípravky, které slibují vyhlazení kůže mají, podle Radky Dohnalové, pouze dočasný efekt. Podobně účinkují i masáže.

Dohnalová: Můžete zkoušet masírovat, tam se v podstatě stane jen to, že na určitou dobu vytlačíte tekutinu z tukové tkáně a může se zdát, že jste třeba o dva centimetry zeštíhlela. Jakmile se masáže přestanou provozovat, zase se buňky vodou nasytí a jsme opět na začátku.

V boji s celulitidou nezbývá tedy nic jiného, než zmenšit tukové zásoby na minimum a dodržovat správnou životosprávu. To, jak se stravujeme má na vzhled pokožky také nezanedbatelný vliv.

Dohnalová: Pokud máte správný pitný režim, nemyslím tím ochucené limonády, ale minerální vody, samotnou vodu, čaje, tak kůže na to bude reagovat i vyhlazením vrásek. Kůži a organismu také škodí stravování se rychlým způsobem, doporučuji zeleninu a bílé maso.

Nechcete-li se omezovat, tak si můžete přebytečné tuky nechat odsát chirurgicky. Liposukci provádí řada klinik a ta stojí, podle rozsahu, tisíce korun.

Spustit audio

Více z pořadu