Výtvarník Michael Rittstein přiznává: Celý život chci udělat lepší obraz

9. březen 2015

Jeho dynamické malby vznikají za pohybu a soustavné dřiny, během které se dostává do rauše. Výtvarník Michael Rittstein se inspiruje rutinou, každodenním plaváním, ale asociaci, která je nejdůležitější, podle něj musíte mít v hlavě.

„Zobrazuji posunutou realitu. Pohádky také vznikají z tohoto světa,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Už jako dítě hledal v různých věcech ještě druhý plán. Současně však uznává, že fantazie se od realizace značně liší. Proto je podle jeho slov každý obraz spíš kompromisem.

„Představa je elastická, což je důvod, proč práci opakujete. Celý život chci udělat lepší obraz,“ tvrdí v té souvislosti. Proto se umělec neobejde bez dychtivosti, kterou požaduje také od svých studentů na pražské AVU.

Malovat se podle něj dá kdykoliv. I po příchodu ze školy. „Dvacet minut dřímu a pak maluji. Je to úleva, váš osobní svět a majetek,“ přibližuje s tím, že největší bohatství je právě trávení času tím, čím chcete. „Zní to sice pateticky, ale já za to každé ráno děkuji,“ dodává.

Jenže bez talentu se umělec neobejde, připomíná Michael Rittstein. Talent nenahradí ani zkušenost, kterou získáváte průběžnou prací. „Zkušenost může být dobrá, ale může vás odvést od podstaty věci. Jde o to, aby člověk nakládal se svou přirozeností,“ myslí si a připomíná, že přirozenost je součástí talentu.

autoři: Lucie Výborná , šše
Spustit audio