Vyplácení nemocenských může zkolabovat, varují před zaváděním elektronických neschopenek lékaři

10. září 2013
Zprávy

Nejméně pětina ordinací není připravená na elektronické neschopenky. Přitom už od ledna příštího roku mají být povinné. Jak vyplývá z oficiálních statistik, každá pátá ordinace není online a skoro polovina lékařů po tom ani netouží. Dnes budou o situaci jednat prezident České lékařské komory Milan Kubek, ministr práce v demisi František Koníček a zástupce České správy sociálního zabezpečení.

Právě prezident lékařské komory varuje, že pokud elektronické neschopenky budou od nového roku povinné, zhroutí se celý systém vyplácení nemocenských dávek. Desetitisíce lidí prý nedostanou nemocenské dávky, protože lékaři nebudou moci komunikovat se sociální správou.

„Mezi kolegy máme 20 procent lékařů, kteří jsou starší 60 let. Průměrný věk praktického lékaře je 55 let. Nejde jen o to, umět s počítačem, musíte mít datovou schránku a svůj elektronický podpis a to už je záležitost poměrně složitá a lékaři to k ničemu jinému nepotřebují,“ vysvětluje Kubek. Špatně je podle něj hlavně to, že je systém povinný.

„Pokud bude stát na lékaře ve vyšším věku dál nakládat další podobné povinnosti, tak hrozí, že se naštvou a provozování praxe ukončí. České zdravotnictví je přitom na nich existenčně závislé, protože mladí odcházejí,“ varuje šéf lékařské komory.

Správa sociálního zabezpečení to odmítá s tím, že pacientů se změny nedotknou. Problémy prý půjdou za konkrétními lékaři. Potíž je v tom, že velká část ordinací buď nemá připojení k internetu, nebo dokonce ani počítač.

Teď doktoři vypisují neschopenku většinou ručně, a pak ji nesou na úřad osobně nebo pošlou poštou. Od ledna 2014 ale mají komunikovat s Českou správou sociálního zabezpečení už pouze elektronicky. Uspořit to má až 20 milionů korun ročně.

„Pokud se vyřeší základní otázky ohledně financování, doladí se software a spolupráce s medicínským softwarem, myslím, že to do budoucna určitě přínos bude,“ řekl televizi Nova lékař Cyril Mucha.

Doktorům vadí, že náklady na pořízení vybavení by šly pouze na jejich účet. „Nejde jen o technické vybavení, to je to nejmenší. Nejsložitější je kvalitní bezporuchové připojení k internetu, což není všude běžné a také kvalitní odzkoušený program,“ připomíná předseda Sdružení praktických lékařů, Václav Šmatlák.

Původně mělo nařízení zavádějící elektronické neschopenky platit od letošního roku, nakonec ministerstvo odložilo účinnost o rok. I tak to mnohým ordinacím, zdá se, nestačilo. Chtějí proto vyjednat další odklad nebo úplné zrušení nařízení.

autoři: ima , jch , nib , ves
Spustit audio