Vypadněte z Ukrajiny, žádá skupinka přátel zaměstnance ruského konzulátu v Montrealu za zvuků ukrajinské hymny

Kromě Ukrajiny samotné a sousedního Ruska žije nejvíc Ukrajinců v Kanadě. K ukrajinskému původu se tam hlásí skoro jeden a půl milionu lidí, tedy skoro čtyři procenta populace. Je proto docela pochopitelné, že podpora Ukrajiny proti ruské válečné agresi je v zemi cítit v mnoha podobách. V Montrealu se už od března před tamním ruským konzulátem setkává skupina přátel. Rusům přes plot pouštějí zvuky války a zpívají ukrajinskou hymnu. Každý k tomu má své osobní důvody.

Šest lidí oblečených do modro-žlutých ukrajinských barev stojí na ulici před vysokým plotem, za kterým vidíme třípodlažní budovu ruského konzulátu. Ukrajinskou hymnu, stejně jako předtím zvuky střelby a sirén, pouštějí z reproduktoru. Jediná Carole LeDezová je oblečená do černých šatů a černého čepce a jediná ona hymnu i zpívá.

Říká, že ukrajinsky neumí, ale v ruce drží papír s notami a fonetickým přepisem textu ukrajinské národní písně. Asi každého by napadlo, proč sopranistka z Quebeku tráví už tři čtvrtě roku každé poledne tím, že chodí představitelům Ruska v Kanadě zpívat ukrajinskou hymnu. Důvody k tomu má i hluboce soukromé.

Stydí se, že jsou Rusové

„Mám dvě děti, které jsem adoptovala z Ruska. Už je jim 25 a 26 let. Žijí tady v Montrealu, ale stále mají svá ruská občanství a tato situace je pro ně naprosto srdcervoucí.

Moje dcera má biologického bratra, který je o hodně starší než ona a kterého odvedli, aby na Ukrajině bojoval. Jeho manželka je přitom Ukrajinka, takže i jeho děti jsou Ukrajinci, věděl tedy, co dělá. Nakonec utekli do Polska. Je strašné, co se děje. Mé děti se teď stydí, že jsou Rusové, a přitom na to bývali hrdí,“ poodhaluje zpěvačka.

Hned je zřejmější, že i tady v daleké Kanadě mohou mít lidé vztah k východoevropskému regionu velmi blízký. Ostatně, i další členové skupinky mluví o tom, že jsou tu také proto, že mají přátele mezi početnou komunitou Kanaďanů ukrajinského původu.

Celý svět o tom ví

Marie-Joseph vypráví, že když spolu s kamarády s tímto každodenním rituálem před ruským konzulátem začali, rozkřiklo se to doslova do celého světa a ukrajinští přátelé jim pak vzkazovali, že to překvapilo a povzbudilo i lidi na Ukrajině. Sami tu prý chodí na setkání kanadských Ukrajinců a pomáhají jim s organizací různých akcí.

Čtěte také

„Třeba v listopadu jsem pomáhal zorganizovat zdejší promítání dokumentu Svoboda v plamenech, což je pokračování Zimy v plamenech, dokumentu o ukrajinském boji za svobodu na Majdanu. Pořádaly to ukrajinské velvyslanectví, Kongres kanadských Ukrajinců a Montrealský klub Ukrajinců a přišlo hodně lidí,“ popisuje Serge Sasseville, radní města Montreal, který bydlí v domě naproti ruskému konzulátu a který s iniciativou pořádat tady den co den akci na podporu Ukrajiny přišel.

Stop válce a krutostem

Poprvé tu takhle stál 12. března poté, co zhlédl zprávu o ruském bombardování porodnice na Ukrajině a smrti novorozenců.

„Zvuky válečných sirén a střelby a pak ukrajinskou hymnu s přáteli každý den pouštějí třikrát dokola. Každé kolo zakončí jiným pokřikem jako: „Zastavte válku!“ „Vypadněte z Ukrajiny!“ „Buďme s Ukrajinou…“

… nebo výzvou, aby Rusové přestali s únosy ukrajinských dětí do Ruska. A jejich nejčastější pokřik asi není potřeba překládat…

Sláva Ukrajině! Hrdinům sláva!!!

autoři: Jan Kaliba , aka
Spustit audio

Související