Výjimečný zážitek, vzpomíná lékař. Před 45 lety začal neuvěřitelný příběh jedné transplantace ledviny

19. červenec 2022

Přesně před 45 lety začal v Československu až neuvěřitelný příběh jedné transplantace ledviny. Jen shodou okolností se do pražského Institutu klinické a experimentální medicíny dostal orgán až ze Spojených států amerických. Podobné převozy mezi Západem a východním blokem přitom prakticky neexistovaly. Vše tehdy odstartoval jeden telefonát ze zámoří.

Jiří Žabka, někdejší lékař transplantačního centra pražského IKEMu, se 12. července 1977 ze sluchátka dozvěděl, že je v Bostonu k dispozici ledvina pro transplantaci a může zamířit do Československa. Američané totiž tenkrát nenašli vhodného příjemce ledviny ve Spojených státech, v západní Evropě ani v transplantační organizaci v NDR.

Souboj s časem

Zdravotníci tak museli během několika hodin dostat pacientku do Prahy a na ruzyňském letišti vyzvednout americkou ledvinu. Za úkol to měl právě Jiří Žabka. Nebylo to bez komplikací. Celníci například chtěli bednu s orgánem otevřít a prohlédnout, což nebylo možné.

Lékař poté v sanitce rychle spěchal do IKEMu. Pokud by se zpozdil, orgán by už nešel použít. Vše tehdy sledovali také novináři. 

A brzy se započne další transplantační operace, tentokrát s ledvinou z dalekého zámoří. V pražských ulicích se objevují lidé z ranních směn, roste provoz. Řidič sanitky Jan Šilling musí často k blikajícímu modrému světlu přidat také sirénu. Urazili jsme cestu z Ruzyně do Krče za dvacet minut.
týdeník Květy, 1977

Jiřímu Žabkovi dala celá tahle akce zabrat a stále si pamatuje veškeré detaily: „Jsem to předal a přišilo se to, transplantace proběhla dobře. Jak v červenci bylo horko, tak jsem byl úplně mokrý. Ledvina je schovaná v ledu, aby vydržela, a ten tál, jak jsem tam seděl v té sanitce. Ještě dva roky si ze mě sestry dělaly legraci, že jsem se z toho stresu počural. Pro mě to byl tehdy výjimečný zážitek.“

Dnes už transplantace fungují jinak

Podobně dlouhé převozy orgánů jako před 45 lety se už dnes nedělají. Je to i díky posunu v medicíně, třeba díky lékům, které po zákroku tlumí imunitní reakci, a okruh možných příjemců je tak širší.

„Dneska už se to dělá úplně jiným způsobem. Umíme tu imunologickou bariéru do značné míry lépe popsat, lépe vyšetřit, a navíc máme takové léčebné prostředky, které zvýší šanci na úspěšnou transplantaci. Na druhou stranu ale také řekneme: Ano, taková ledvina nemůže být transplantována, protože příjemce by ji stejně odhojil,“ vysvětluje přednosta transplantcentra a kliniky nefrologie IKEMu Ondřej Viklický.

45 let starý příběh ledviny přivezené z USA se tak s největší pravděpodobností už nikdy nezopakuje.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související