Výjimečný herec musí být nejistý, věří Juraj Kukura, představitel Zoltána Maxe

14. březen 2018

Vyhodili ho prý z vysoké školy, ze Spojených států, Divadla Na korze i ze Slovenského národního divadla. Z toho dokonce dvakrát. Juraj Kukura se naštěstí nevzdává, a v roce 2013 proto oslovil scenáristu Ivana Hubače, zda by pro něj nenapsal kriminální seriál. A tak vznikl Inspektor Max. „Kriminalista musí být člověk z masa a kostí,“ říká v rozhovoru s Patricií Strouhalovou herec Juraj Kukura.

„Mám dost detektivek, kde se stane zločin a na konci se po dlouhém pátrání dozvíme, kdo ho spáchal. Pohybují se v nich totiž lidé bez ducha a bez života, jsou to jen lidé, kteří vyšetřují. A já jsem přesvědčený, že detektivka musí mapovat dobu,“ uvažuje Juraj Kukura.

Sociální problémy, kriminalita, proměny světa nebo těžkosti demokracie. To všechno by podle něj měla reflektovat dobrá detektivka. A jak věří, Inspektoru Maxovi se to podařilo.

„Ne všechny zločiny vznikají z kriminální energie. Vezměte si třeba internet. Co když někdo natočí dívku v intimní scéně, začne ji vydírat, nutit k prostituci – a ona pod zkratem udělá něco, co by nikdy neudělala? Nebo co když otec bije matku a syn se na to neustále dívá, roste s tím?“ naznačuje herec.

Je důležité být nejistý

Herec Juraj Kukura toho v životě stihl už hodně. Natočil přes 30 celovečerních a 130 televizních filmů a skoro 40 seriálů. „Hereckou jistotu ale dodnes nemám. Byl bych rád, kdyby Juraj Kukura zůstal v paměti jako ‚Nech brouka žít’ a podobně… a budu šťastný, pokud se teď se mnou diváci vydají na cestu jako se Zoltánem Maxem.“

Jak dodává, právě nejistotu považuje za základ umění. „Pokud si jste jistý, nemůžete být výjimečný. Musíte jít do nejistoty a být přesvědčený, že to vyjde,“ uvažuje.

autor: als
Spustit audio