Vyhnout se zácpě i pustit hudbu ze Spotify. Mercedes vyhlásil soutěž o nejlepší inovace

11. březen 2021
Podcast Budoucnost R

Posloucháte v autě rádio nebo vlastní hudbu? A spoléháte na vestavěnou aplikaci od výrobce, nebo raději používáte aplikaci na svém smartphonu? Výrobci automobilů musí čím dál tím víc počítat s tím, že lidé chtějí propojit svůj telefon s takzvaným infotainmentem ve voze. Například automobilka Mercedes-Benz nedávno odstartovala iniciativu In-car coding community – tedy mezinárodní soutěž, do které se mohou přihlásit začínající startupy i etablované firmy.

„In-car coding community si klade za cíl najít skvělé nápady, skvělá softwarová řešení od externích programátorů a vývojářů a přenést je do našich vlastních systémů, ať už jde o osobní, nebo nákladní automobily Mercedes-Benz,“ vysvětluje Phillip Gneiting, šéf oddělení otevřených inovací stuttgartské automobilky, v podcastu Budoucnost R.

Čtěte také

Řešení, která nyní automobilka hledá, by měla zákazníkům zjednodušit cestování – například tak, že jim pomůže vyhnout se dopravním zácpám nebo, když už se do nějaké zácpy dostanou, jim situaci usnadnit. Nemá ale jít jen zlepšení jízdy jako takové.

„Chceme řešit i to, co se děje, když člověk auta zrovna neřídí. Mohli bychom třeba využít senzory a kamery, které už v autě máme, aby si lidé v autě zahrát nějakou hru,“ dodává. „Máme spoustu nápadů. Ještě víc vzrušující je čekat, s čím přijdou účastníci výzvy In-car coding community.“

Externí mozky

Spolupráce s externími dodavateli je součástí dlouhodobé strategie automobilky. „V Mercedesu a v portfoliu služeb, které bychom v budoucnu rádi nabízeli, jsou oblasti, o kterých už teď víme, že s vlastními kapacitami nebudeme schopní nabídnout našim zákazníkům to nejlepší řešení a dostatečně brzo,“ vysvětluje Phillip Gneiting.

Máme spoustu nápadů. Ještě víc vzrušující je čekat, s čím přijdou účastníci výzvy In-car coding community.
Phillip Gneiting

„Podívejte se na chytré telefony. Otevřely své systémy třetím stranám a dnes už možná 99 procent všech aplikací nevyvíjejí přímo výrobci telefonů. Myslím, že automobilový průmysl si projde něčím podobným. My v Mercedesu se na to pomalu připravujeme.“

Spotify přímo z auta 

Mercedes plánuje i spolupráci se zábavním průmyslem, nedávno například oznámil spojení se Spotify. „Díky tomu si budete moct hudbu pouštět nejen z telefonu, ale také přímo z našeho uživatelského rozhraní,“ pochvaluje si Phillip Gneiting.

Na co by se měli zájemci o účast v soutěži In-car coding community zaměřit? Jak se proměnil automobilový průmysl v posledních letech a jakou roli v tom sehrála elektromobilita? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související