Vyhlášení NP Křivoklátsko místní odmítají dlouhodobě, racionální argumenty neakceptují, stýská si ministerstvo

2. červen 2022

102 km čtverečných nejcennějších oblastí Křivoklátska se má proměnit na národní park. V části největšího lesního komplexu ve vnitrozemí Česka by ubylo zásahu lidí a víc prostoru by dostala příroda. Většina místních se záměrem dlouhodobě nesouhlasí. „Pokud bude zahájen proces vyhlášení národní parku, mají obce ze zákona možnost podat připomínky, námitky na konkrétní věci a ministerstvo se s tím musí vypořádat,“ říká náměstek ministryně životního prostředí Tomáš Tesař.

Podle starosty křivoklátské obce Broumy Petra Jirky se záměrem nesouhlasí většina obyvatel. „Budu koukat z okna na park, kam se nedostanu, budeme v jedničce – bezzásahová zóna, nebudeme tam mít povolený vstup,“ obává se starosta.

Čtěte také

Podle Tomáše Tesaře se však tento argument nezakládá na pravdě. „To je lež a pan starosta to dobře ví. Na území parku, jak je koncipován a vyhlášen, jsou jediným územím, kam není možný vstup jinak než po značených turistických cestách, současné národní přírodní rezervace. Pan starosta má od nás podrobné informace včetně mapy, jakým způsobem zonace a klidová zóna bude vytyčená,“ argumentuje náměstek ministryně životního prostředí Tomáš Tesař.

„Pan starosta používá termín 1. zóna, která ve vztahu ke vstupu lidí po novelizaci zákona 114 nemá vůbec vliv. Lidé nemohou vstupovat pouze do vyhlášené klidové zóny. Ty jsou na území budoucího národního parku navrženy tak, že kopírují stoprocentně současné národní rezervace, kam už dneska pan starosta nemůže vstoupit jinak než po turistické značce, pokud dodržuje zákon,“ dodává.

Jak bude jednání ministerstva s obcemi pokračovat? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jiří Chum | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související