Ředitel NP Šumava Pavel Hubený: Národní park nemáme proto, abychom se chodili dívat, jak si les představuje lesník, ale příroda

Národní park Šumava čekají letos zásadní změny. Park připravuje nové členění svého území – chtěl by rozšířit takzvané klidové zóny a otevřít turistům nové trasy. Nové zóny by podle ředitele šumavského národního parku Pavla Hubeného neměly ovlivnit přístupnost do území.

„Vstup do klidových území bude umožněn jen na vyhrazené značené cesty,“ dodává Pavel Hubený. Tato oblast momentálně leží na 13 % rozlohy národního parku. „Odborný návrh momentálně směřuje k 22 procentům. Změny na nejcitlivějším území jsou momentálně diskutovány s odborníky i veřejností, námitky poté průběžně vyhodnocujeme.“

Moderátorka Marie Bastlová se hosta zeptala také na změny, kterých se dočkají další zóny. „To území, kde bude kompenzační opatření za tetřeva hlušce, bude mimo turistické stezky nepřístupné celoročně. Tetřev je citlivý v době zimování, potom v době vyvádění mláďat a potřebuje nějaký čas, až se nakrmí – v srpnu a září. Je pro něj ideální, aby nebyl rušen po celý rok,“ vysvětluje.

Národní park Šumava chce uzavřít veřejnosti některé trasy

V Národním parku Šumava likvidují následky bouře. Na cestách jsou popadané stromy, další ještě mohou padat

Tisíce stromů poškodily v Národním parku Šumava páteční bouřky. Na některých stezkách hrozí pád stromů. Z tohoto důvodu Správa národního parku Šumava zvažuje vystavení zákazu vstupu do některých šumavských lokalit a o zákazu bude dnes jednat se starosty dotčených obcí. Některá omezení platí ale už nyní.

Počet návštěvníků podle něj narůstá, ale pokud se to přímo nedotkne daného přírodního druhu, tak k další regulaci cest zatím nedojde.

Vzniká však zóna přírodní, která je určena k tomu, aby se tu odehrávaly procesy neregulovaně. „Národní park nemáme proto, abychom se chodívali dívat na les, jak si ho připravuje lesník, ale příroda,“ myslí si Pavel Hubený. Do patnácti let prý nehrozí, že by měl park jakkoli měnit přístup ke svým lesům.

Výnosy z těžby se podle jeho odhadů však budou snižovat. Do patnácti let očekává ustálení současného stavu, ale v horizontu padesáti let je podle něj jasné, že těžba klesne na minimum. To znamená, že se bude muset změnit systém financování národního parku. Část momentálního rozpočtu tvoří příspěvek Ministerstva životního prostředí a druhá část plyne právě z prodeje dřeva.

Jak rozšíření dopadne na stálé obyvatele šumavských vesnic? S jakými připomínkami přišla veřejnost a jak s nimi vedení parku naloží? Poslechněte si celý pořad.

autoři: Marie Bastlová , anh
Spustit audio

Související