Vše, co chtěl, řekl Miloš Forman svými filmy

Miloš Forman před pár dny oslavil 80. narozeniny. Světoznámý režisér už publicitu nevyhledává. Když se rozpovídá před rozhlasovým mikrofonem, je to malý svátek.

Musím se přiznat – před rozhovorem s Milošem Formanem jsem měl pořádnou trému. Kdy máte koneckonců příležitost promluvit si se světoznámým režisérem a člověkem, který dokázal natočit filmy, které se významně zapsaly nejen do dějin světové kinematografie, ale i českého národa?

Naštěstí pro mě je Forman skvělý vypravěč. Ukázalo se to, třeba když mi líčil, jak s Václavem Havlem kdysi plánovali filmovou adaptaci Kafkova Zámku.

Natočit Kafkův Zámek se mu nepodařilo

„Odjeli jsme spolu do Siřemi, kde kdysi žila Kafkova sestra, kterou Kafka navštěvoval přes léto. Právě v Siřemi napsal slavný spisovatel svůj Zámek,“ vypráví Miloš Forman. Ovšem záměr najít někoho, kdo by osobně Kafku pamatoval, nevyšel.

„Siřem ležela v pohraničí. Po první světové válce odtamtud byli odsunuti Češi, po té druhé zase Němci. Nikdo nikoho z minulosti neznal,“ vybavuje si režisér.

Až když Forman s Havlem ukázali knihu s portrétem Franze Kafky, dostali se k představiteli místní samosprávy, kterého jejich plán zaujal. „Nakonec nás samozřejmě všude vyhnali. Film o Kafkovi zkrátka nebyl společensky žádoucí,“ doplňuje Miloš Forman.

Záměr natočit Kafkův Zámek v 50. letech nevyšel. Pozdější nápady ano. Miloš Forman se v 60. letech stal uznávaným filmařem. K jeho světové proslulosti paradoxně přispěla invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu roku 1968. Dozvěděl se o ní v Paříži.

Světový úspěch mu umožnil návrat domů

„Zajímavé bylo, že z Čechů nikdo nevěřil, že se něco podobného stane, zato cizinci si to mysleli do jednoho,“ vybavuje si režisér.

Miloš Forman se rozhodl odejít do Ameriky. Jeho tamní začátky nebyly vůbec jednoduché. Po světovém úspěchu filmů Přelet nad kukaččím hnízdem, Vlasy a Ragtime mu však dokonce i komunistický režim umožnil návštěvu Československa. To aby v Praze a Kroměříži mohl počátkem 80. let točit Amadea. Musel však něco slíbit.

„Jakmile jsem přijel, sdělil mi ředitel Státního filmu, že mi tu umožní natáčet, ale jen pokud jim slíbím, že nebudu vyhledávat disidenty,“ upřesňuje Miloš Forman.

V poslední době se Miloš Forman drží v ústraní svého domova. Před několika dny mi jeho manželka řekla, že už nemá potřebu něco sdělovat světu prostřednictvím médií. A možná se tomu ani nedivím. Po tom, co všechno sdělil svými filmy, jsou už asi všechny rozhovory nadbytečné.


Zvětšit mapu: poslední roky tráví Miloš Forman v ústraní svého domova v Connecticutu

autor: vpo
Spustit audio