Volby ve Spojených státech a hlasy barevných obyvatel

6. květen 2008
Zblízka

Americké volební drama v táboře demokratických kandidátů dnes pokračuje v dalších dvou státech. V Indianě vede podle průzkumů Hillary Clintonová, v Severní Karolíně Barack Obama. Podle komentátorů je důvodem větší procento černošských voličů. Barack Obama ale odmítá, že by pro něj černoši hlasovali jen proto, že on sám je Afroameričan. Jak to tedy je? Náš zpravodaj Vít Pohanka se na to podíval Z blízka.

Vít POHANKA; redaktor:
Jimmy Buckston, předseda fayettevillské odbočky Národní asociace pro povznesení barevného obyvatelstva, měl zpočátku pochybnosti, jestli vůbec může se zpravodajem Radiožurnálu o volbách mluvit. Jak vypovídá už její název, tato organizace se skoro sto let zasazuje o rovnoprávné postavení černochů a jiných etnických menšin ve Spojených státech. Co se podpory prezidentských kandidátů týče, je oficiálně přísně nestranná. Snaží se ale přesvědčit především Afroameričany, aby využili svého volebního práva. Letos se v každém případě registroval podle Jimmyho Buckstona rekordní počet černošských voličů. Jimmy ale jedním dechem odmítá názor, že by je z apatie vyburcovala skutečnost, že má velmi reálnou šanci ve volbách uspět právě Barack Obama, historicky první černošský kandidát, který se v prezidentských volbách dostal tak daleko. Pravda, aktivista Jessie Jackson se sice v osmdesátých letech minulého století nominaci na demokratického kandidáta přiblížil, ale jeho reálné šance nebyly zdaleka tak výrazné jako v případě senátora Obamy. Pro něj hlasovalo zatím v demokratických primárkách devadesát procent Afroameričanů. Není tedy zjevné, že je k větší aktivitě přivedla právě barva Obamovy pleti. Jimmy Buckston stále zdůrazňuje, že musí zůstat neutrální. Připouští nicméně, že kampaň senátora Obamy dodává letošním prezidentským volbám přinejmenším neobvyklou energii a je to znát i při rozhovorech s černošskými voliči přímo v ulicích Fayettevillu. Vojenský veterán Gene Sanders právě hledá místní kancelář Obamovy kampaně. Chce tam získat nálepky, letáky a jiné propagační materiály, aby je mohl rozdávat a přesvědčovat spoluobčany, že mají hlasovat pro Obamu. Mnohé z nich ale přesvědčovat nejspíš nebude muset. "Chceteli něco nového, inovaci a změnu, musíte hlasovat pro Obamu.", říká další černoch Michael, zaměstnáním manažer jednoho z místních obchodů, jinak otec dvou malých dětí. I jeho se ptám, jestli v jeho rozhodování nehraje roli skutečnost, že je Obama Afroameričan. "Ne, vůbec. Nejlepší člověk pro nejlepší práci. Tečka.", zní stručná Michaelova odpověď. Že by si ale tak drtivá většina Afroameričanů opravdu myslela, že tím pravým kandidátem je Obama a zcele ignorovala jeho původ? Asi nejpravděpodobnější vysvětlení tohoto jevu mi nakonec dá běloška Cathy, učitelka v důchodu, která ve Fayettevillu pomáhá Obamovu týmu s kampaní a s kandidátem se několikrát setkala. Černochy podle ní Obama v každém případě inspiruje. "On sám ale nevede kampaň jako zástupce afroamerické komunity. A to je třeba rozlišovat. Navíc, když mluvíte s lidmi, kterým je čtyřicet a méně let a podporují Obamu, nepřemýšlejí o něm jako o černošském kandidátovi. Hlasují pro něj, protože jim je bližší věkem a mluví jazykem, kterému rozumějí.", řekla mi v městě Fayetteville organizátorka Obamovy kampaně Cathy.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vpo
Spustit audio