Vojtěch Lavička a Radoslav "Gipsy" Banga

2. červenec 2009

"Když se povede v romštině udělat text, tak to zní strašně dobře," říká raper Radoslav "Gipsy" Banga. Ten byl spolu s dalším členem kapely Gipsy.cz, houslistou Vojtěchem Lavičkou, hostem Lucie Výborné v pátečním Dopoledním Radiožurnálu. Skupina, která se v posledních měsících dostala do povědomí veřejnosti svou účastí v celoevropské hudební soutěži Eurosong, je známá také svou angažovaností v oblasti romské problematiky. V sobotu 4. července bude hostem režisérka Olga Sommerová.

"Krédo Gipsy.cz bylo vždycky hrát muziku a hrát pro lidi," reaguje Vojtěch Lavička na fakt, že velkou část novinářů často víc než jejich hudba zajímá právě jejich názor na řešení společenských problémů spojených se soužitím Čechů a Romů.

Zároveň je to však právě jejich romský původ, který ve své hudbě a textech využívají. Rap a hip hop vznikly v Americe v úzkém sepětí se svébytnou afroamerickou kulturou a zkušeností ulice. Co tedy spojuje hudbu Gipsy.cz s jejími žánrovými kořeny? "Romové mají v lecčem podobnou situaci v Evropě, jako Afroameričani v historii Spojených států, takže si myslím, že tam některé ty podobnosti jsou. Já když jsem slyšel poprvé rap, tak mě to úplně vyšokovalo, protože tam byly přesně věci, které jsem chtěl říkat," odpovídá Radoslav Banga na otázku, jestli je v české kotlině o čem rapovat.

A co si myslí o vulgaritě, kterou rapeři rádi a často ve svých textech používají? "Vulgarita vytváří obrovskou energii, agresivní, kterou prostě navalíte na ty lidi a ti v podstatě nemají vůbec žádnou šanci se tomu bránit. Vulgarita není pro mě ale jenom součástí hip hopu, je to součást mého běžného života," komentuje Radoslav Banga skutečnost, že hudba, kterou hrají, čerpá mimo jiné z každodenního života ulice.

Jak se tito dva zdánlivě nesourodí muzikanti dali dohromady a co je baví na míchání hudebních stylů? Co jim přinesla popularita? Jaký mají vztah k České republice? Jak vznikají jejich hity a proč Vojtěch Lavička nesnáší rap? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky se dozvíte při poslechu záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Vojtěchem Lavičkou a Radoslavem "Gipsy" Bangou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.