Vlastní elektřina? Žádný problém! Na vědeckém táboře, který pořádá ČVUT, si musí studenti vše obstarat sami

7. srpen 2021

I na břehu Vltavy nedaleko Orlíka se dají dělat vědecké pokusy. Právě tam postavila svůj letní tábor Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení technického. Mladí studenti museli od začátku do konce plnit v polních podmínkách náročné úkoly. Sestavili třeba kameru pro noční vidění nebo co nejrychleji navrhli a zprovoznili vlastního robota.

Marek a Antonín, studenti ČVUT, se v hlavním stanu sklánějí nad rozdělaným robotem. Snaží se ho dát do kupy pomocí dílků lega. A to není vše. „Magnet, který využíváme, je napájen energií, kterou vyrábíme z brambor,“ popisují.

Mezi táborníky jsou nejen studenti vysoké školy, ale i středoškoláci se zájmem o fyziku. Ti se pomocí robotů právě pokoušejí otevřít krabice. Jiří Vodrážka, garant projektu z Fakulty elektrotechnické ČVUT, vysvětluje, že i tento zdánlivě jednoduchý úkol je součástí celotáborové „záchranné mise“: „Krabice umožní, aby studenti navázali komunikaci s dětmi, které jsou obětí závalu ve staré továrně z doby 2. světové války. Smyslem táborové hry je tyto děti osvobodit.“

Brambory jako pohon pro robota

Studenti vše vyrábějí sami

Účastníci si tu musí vše potřebné vyrobit. „K dispozici jsou jen stany, studenti si musí všechny věci obstarat nebo zkonstruovat sami. I tohle může být motivací, aby k nám studenti nastoupili. Děláme vše hodně prakticky, snažíme se studenty motivovat. Máme poměrně velký počet vyučujících, máme tak možnost věnovat se studentům individuálně.“

Například Vojtěch Petrásek, student oboru kybernetika a robotika, je na táboře už potřetí. „Každý rok máme jiné překážky a úkoly. Je to bomba. Sblížil jsem se s učiteli, ukázali mi, co a jak. A právě díky tomuhle kempu jsem se rozhodl jít na ČVUT,“ přiznává.

Vlastní elektřina

V celém táboře mají studenti jen jediný zdroj energie. Je jím solární panel, který si museli sami zprovoznit. A podobný systém prý může jednoduše fungovat i na běžné chalupě. „Máme tu solární panel, od něj vedou kabely směrem ke stanům. Ve stanu je měnič, takzvaný solární regulátor se stará o nabíjení velké baterie,“ popisuje asistent fakulty elektrotechnické a šéf táborové energetiky Pavel Hrzina.

Pavel Hrzina u solárního panelu

Tato velká baterie je schopna zajistit přibližně půlhodinový běh rychlovarné konvice denně. Pokud tedy nesvítí sluníčko. „Například včera bylo hezky, takže jsme dobíjeli notebooky a pájky jely na plný výkon. Dnes už je to horší, účastníci kempu tak musí panely pravidelně polohovat a posouvat vůči slunci,“ usmívá se.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související