Mladí vědci jako sluneční patrola? Stáž Akademie věd je mezi studenty stále oblíbenější

27. červenec 2021

Zažít si výzkum na vlastní kůži? Právě teď v létě mají mladí vědci pro řadu experimentů ideální podmínky. S experty z různých odvětví vyrážejí nejen do laboratoří a archivů, ale i přímo do terénu. Někteří se dokonce na několik dnů až týdnů přesouvají jihovýchodně od Prahy – konkrétně do Ondřejova. Právě tam se nachází hlavní observatoř Astronomického ústavu Akademie věd. Letos v ní stáž absolvuje rekordní počet lidí.

A jak to na místě vypadá? V kopuli observatoře takzvaná „sluneční patrola“ hlídá a pozoruje slunce. Stážisté si tu nejprve musí všechno osahat. Například Josef Nedoma se právě snaží zakreslit své první sluneční skvrny v životě.

„Je mi 22 let a studuju astrofyziku,“ říká mladý vědec, který by podle svých slov ve svém oboru rád našel uplatnění i po studiích. Přiznává, že observatoř v Ondřejově, založená na konci 19. století, pro něj má až neuvěřitelné kouzlo.

Ostatně čočka dalekohledu, u kterého skvrny zakresluje, je stará přes 150 let. I tak může sloužit k dnešním experimentům. Nacházejí se tady ale i další velmi zajímavé přístroje – například největší tuzemský dalekohled vůbec. „Jsem ohromen tím, jak to tu vypadá,přiznává Josef Nedoma. „Dalekohled, který má průměr dva metry? To je pro mě největší atrakce.“

Stáž v Ondřejově každoročně láká stále více lidí

Pozorování slunce

Stážisté si tu mohou vyzkoušet i věci, které dosud znali pouze teoreticky. Umět musí i správně odkrýt a nastavit zrcadla dalekohledu určeného k pozorování slunce. Na něm kromě skvrn sledují i erupce. Naměřená data poté analyzují.

Cílem stáží není jen ukázat, co se tu všechno děje. Cílem stáží je i to, že přes léto je velmi těžké pokrýt všechna pozorování. Slunce na patrole svítí od šesti od rána do půl sedmé večer,“ vysvětluje Martina Pavelková ze Slunečního oddělení Astronomického ústavu.

Pomoc mladým vědcům

Od června do září se na observatoři v lesích na okraji Ondřejova vystřídá rekordních 26 lidí. Řadě z nich to může opravdu pomoci při studiu i budoucí práci. „Mohou si tu najít vedoucího bakalářky nebo diplomové práce, případně kontakty, které jim pomohou, až dostudují. Některým stáž pomůže rozhodnout se o budoucím studiu. V mnoha případech tu Akademie věd najde budoucí spolupracovníky,“ vypočítává Martina Pavelková.

Je to super příležitost naučit se něco nového a otevřít okno do světa vědy.
Eva Feldbabelová

Mladí vědci mohou v létě získávat praxi i na jiných pracovištích Akademie věd, například v Ústavu přístrojové techniky v Brně.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související