Mladí talenti si mohou vyzkoušet „skutečnou vědu“. V Laserovém centru začal další ročník Talentové akademie

17. červen 2021

Vykašli se na pokusy s mikrovlnkou a pojď dělat skutečnou vědu. Tak zní letošní motto Talentové akademie Laserového centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech. Už počtvrté tam pracovníci experimentálního týmu středoškolákům ukazují, jak vypadá vědecká práce, a řeší s nimi různé optické a laserové pokusy.

Ze všeho nejdřív se studenti vyrazili seznámit s jednotlivými vědeckými centry. A rovnou dostali i zadání k prvín z úloh, které se tu mají věnovat. „Úloha je zaměřená na stavbu optického zařízení, které pracuje s laserovými paprsky. Studenti budou mít za úkol upravit světelný svazek pomocí roztoků, které připravíme,“ popisuje Martin Přeček, seniorní výzkumník ELI Beamlines.

Líheň nových talentů

Laserové centrum pořádá svou Talentovou akademii jako soutěž. Zájemci o účast nejprve museli vyřešit několik úloh a dvanáct nejlepších pak do Talentové akademie dostalo pozvánku. „Z historie máme zkušenost, že se mezi studenty objeví účastníci, u nichž okamžitě víme, že jsou schopni nezávislé práce a často předbíhají i naše vlastní myšlenky. Výjimečně motivované lidi si pak hýčkáme a zveme je na letní stáže.“

Další ročník proběhne zřejmě příští rok. Na podzim by vědci z Laserového centra v Dolních Břežanech měli mít jasno, kdy přesně a za jakých podmínek.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Související