Vlaky z Berlína do Vídně výrazně zrychlí. České republice se vyhnou přes Německo

Od neděle se výrazně zkrátí cesta vlakem z Berlína do Mnichova. Nový železniční koridor čeká v pátek slavnostní otevření. A mohl by znamenat i úbytek cestujících na mezinárodních spojích vedoucích přes Česko. Díky nové trati se totiž zkrátí také cesta mezi Berlínem a Vídní.

„Dosud nejrychlejší trasa přes Prahu a Břeclav trvala nejméně osm a půl hodiny. Vzdálenost po nové železnici je sice delší, ale díky vyšší povolené rychlosti půjde cestu mezi německou a rakouskou metropolí i s přestupem v Norimberku zvládnout za osm a čtvrt hodiny. Ještě výraznější rozdíl čeká cestující na zmíněné trase mezi Berlínem a Mnichovem,“ vysvětluje redaktor Ondřej Klapal.

Původní víc než šestihodinová cesta se zkrátí na necelé čtyři hodiny. Už v létě to slíbil šéf Německých drah Richard Lutz. Vlaky po nové železnici totiž budou smět jezdit rychlostí až 300 kilometrů v hodině. Železnice tak podle Lutze bude konkurovat autům i letadlům. Německé dráhy počítají, že počet cestujících na trati se zdvojnásobí.

A jak bude vypadat oslava nové železnice? Z Mnichova do Berlína vyrazí speciální vlak. Další vyjede i z Norimberku a nastoupí do něj i premiéři tří spolkových zemí, přes které trať vede. Obě soupravy mají do německé metropole dorazit ve stejný čas. Na oslavě na berlínském hlavním nádraží bude i kancléřka Angela Merkelová.

autor: kla
Spustit audio