Vladimír Handlík

12. červen 2010

Mohlo by to se vzhledem k jeho zájmům zdát nezvyklé, ale na natáčení Hosta Radiožurnálu do Prahy nepřiletěl, nýbrž standardně přijel autem. O kom je řeč? O staviteli a propagátorovi historických letadel Vladimíru Handlíkovi. Ten v rozhovoru s Václavem Žmolíkem se smíchem vysvětluje: „Do Prahy my létat nesmíme.“ V neděli 13. června bude hostem egyptolog Miroslav Verner.

Letadlem Metoděje Vlacha, rackem, piperem nebo pfalzem – i těmito letadly by Vladimír Handlík mohl přiletět, kdyby se rozhodl překonat zákaz letů na území Prahy. V hangáru v Mladé Boleslavi totiž má celkem osm replik starých letadel. Podle čeho si vlastně vybírá, které letadlo postaví? „U Metoděje Vlacha bylo naše rozhodnutí jasné,“ vzpomíná Vladimír Handlík. „Tam jsme si řekli, že byl Boleslavák, takže to letadlo postavíme.“

To, že vytoužený model nakonec opravdu vzlétne, však ani zdaleka nebylo samozřejmostí. „Kolegu z nadace, který Vlacha zalétával, jsem opravdu obdivoval,“ přiznává milovník starých letadel. „Podobné letadlo totiž v Čechách není a v současné historii se dosud nikomu nepodařilo, aby létalo.“ A výsledek usilovného snažení několika nadšenců? „Letadlo nyní naprosto bezpečně létá,“ chlubí se pan Handlík.

U ultralehkých letadel, která Vladimír Handlík se svými kolegy konstruuje, platí základní omezení – váha. „Nemůžeme stavět letadlo, které by vážilo víc než 300 kilo,“ dává nahlédnout pod pokličku toho, jak se rozhoduje, který historický model sestaví. „Když bylo letadlo v historické době podobně těžké, dá se dnes postavit jedna ku jedné. Pokud však byl originál těžší, musí se replika zmenšovat. A pokud takový model zmenšíte více než o 30 procent, vypadá letadlo jako hračka – prostě z toho důvodu, že pilot, který zmenšený není, se do něj nevejde.“

Nejen na to, jak se repliky historických letadel sestavují, ale i na to, jak se v nich vlastně létá, se svého hosta zeptal po 11. hodině Václav Žmolík. A odpovědi Vladimíra Handlíka si poslechněte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Vladimírem Handlíkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio