Vladimír Dlouhý: Rozhodnutí o dostavbě Dukovan by především nemělo být odkládáno

Premiér Andrej Babiš před několika dny naznačil, že stavba nových jaderných bloků v Dukovanech by se mohla odložit, naopak životnost těch stávajících prodloužit o deset let. Takové řešení je sice možné, má ale i nemalá rizika. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

„Rozhodování, zda stavět, nebo nestavět další jaderný blok by nemělo být příliš odkládáno, měli bychom sebrat politickou odvahu,“ říká s tím, rozhodnutí může být třeba i negativní, protože to dá prostor pro další rozvoj energetické politiky státu.

Čtěte takéŽivotnost Dukovan se může prodloužit o deset let, oznámil Babiš. Nový jaderný blok vyjde na 200 miliard

Politici ale podle něj nemají stále odvahu učinit rozhodnutí, mimo jiné by se vystavili tlaku různých vlád, které chtějí podpořit svoje firmy, které by to stavěly. „Přesto se domnívám, že by bylo lepší politickou odvahu sebrat,“ dodává.  

Státní energetická koncepce navíc podle něj počítá s jadernými bloky a odráží zdrojové vybavení české ekonomiky.

„Dojde nám uhlí, máme ekologické závazky, máme horní limity využití OZE v naší zemi, plyn je relativně drahý, máme u nás i naakumulované určité zkušenosti z výstavby a provozování jaderné elektrárny z minulosti,“ vyjmenovává.

autoři: Marie Bastlová , prh