Vláda propad zmírnila, ale nezastavila. V budoucnu musí přijít další konsolidace, míní ekonom Stroukal

Je tempo konsolidace veřejných financí dostatečné a přitom sociálně únosné, jak tvrdí Národní ekonomická rada vlády? Které rady ekonomických expertů vláda nepřijala? Nezaostává Česko v podpoře vědy, výzkumu a vzdělání? Vladimír Kroc se ptal člena Národní ekonomické rady vlády, ekonoma Dominika Stroukala.

Česká ekonomika podle posledních zveřejněných údajů Českého statistického úřadu neroste. V letošním druhém čtvrtletí meziročně klesla o 0,6 %, proti předchozímu čtvrtletí stagnovala. Proč se Česku stále nedaří dostat na úroveň před pandemií?

Je pro to několik důvodů. Jeden z nich je relativně pozitivní: my jsme do pandemických problémů vstupovali s prakticky nulovou nezaměstnaností a je těžší růst, když se ekonomika přehřívá, než kdybychom byli hluboce pod možnostmi. To by asi nikdo nechtěl měnit a není na tom nic špatného. Ale pak jsou věci, které špatné jsou.

Čtěte také

My víme, že se nepodařilo nakopnout důvěru lidí v ekonomiku, porovnání s jinými zeměmi. Je to špatně měřitelné, ale dá se změřit – typicky v agregovaných číslech jako spotřeba, úspory – že se domácnosti i firmy, v soukromých investicích, pořád obávají budoucnosti a pro jistotu jsou ještě opatrné ve svých ekonomických aktivitách.

A potom jsou věci, které děláme špatně objektivně. Nepodařilo se nám udělat některá opatření, která se třeba v Polsku podařila. Neumíme pracovat s lidmi, kteří sem chtějí přijít pracovat, hážeme jim klacky pod nohy. Koneckonců z mé vlastní branže, ze školství víme, že lidé chtějí studovat na českých univerzitách a my uděláme všechno pro to, aby sem nešli a skončili v Polsku.

„Tempo konsolidace veřejných financí je dostatečné a sociálně únosné.“ To je stanovisko Národní ekonomické rady vlády. Nakolik jste se na něm shodli jednomyslně?

To jsem nikdy asi neslyšel. Vím, že to je stanovisko vlády...

Je to stanovisko Národní ekonomické rady, včera prezentované po vašem zasedání.

Já jsem nic neprezentoval, ani nevím, kdo by to prezentoval za NERV, ale vláda to takto říká. My říkáme, že by si to zasloužilo ještě trošku, takže to úplně asi nesouhlasí.

Čtěte také

Myslím si, že to není pravda. My si myslíme, že když se podíváme na strukturální schodek, tak by tempo mohlo být ještě vyšší.

Alespoň takto cituje ČTK, ze které vycházíme, Davida Havlíčka. Takže to jsou vlastně slova šéfa Národní ekonomické rady vlády.

Dobře, u toho jsem nebyl. Vím, že to padlo ze strany, což já chápu, prostě udělali konsolidační balíček v co největší míře, kterou si mysleli, že zvládnou udělat.

A že je únosný... ono to má náklady. Je omyl předpokládat, že se to nikoho nedotkne. Konsolidace znamená, že se někomu někde nedá a někde se zvyšují daně, takže to prostě ekonomiku bolí.

Já to chápu a bavili jsme se o tom. Nicméně v naší závěrečné zprávě ke konsolidačnímu balíčku říkáme, že snahu ceníme, myslíme si, že z velké části jdeme správným směrem...

Ale není to ještě dost?

Když se podíváme na strukturální deficit vůči HDP, tak se bavíme o nějakých 2,1 % pro následující rok. V relativním srovnání s okolními zeměmi, se světem, to není špatný výsledek, ale pořád to znamená, že máme problém s tím, že narazíme na dluhovou brzdu. Pořád to znamená, že v budoucnosti bude muset ještě k nějaké konsolidaci dojít.

Čtěte také

Já chápu, že už toho teď můžeme mít dost a politicky to bude složité a může to udělat prostě někdy jindy nějaká jiná vláda. Když se ale podíváme na prognózy Národní rozpočtové rady, tak jsme nezastavili ten propad. My jsme zmírnili tempo toho propadávání.

Když tedy ministr dopravy Martin Kupka z ODS řekl, že vláda nechystá další nové konsolidační balíčky, je to zřejmě ne proto, že by jich nebylo potřeba, ale že už by to asi bylo pro pětikoalici politicky neúnosné, rozumím tomu správně?

Ostatně i pro veřejnost. Ono se to potom propisuje do té, do té špatné nálady, která se nám propisuje do ekonomické aktivity. Já to politicky chápu, nicméně nám to nebrání v tom, abychom ukazovali ještě na místa, kde by se k nějaké konsolidaci dojít dalo.

Které návrhy z pera Národní ekonomické vlády se do konsolidačního balíčku nepropsaly? Čeho se Dominik Stroukal obává ve druhé polovině politického mandátu vlády? A jaká nenákladná řešení si představuje pro podporu vědy a výzkumu? Poslechněte si celý rozhovor vedený Vladimírem Krocem.

autoři: Vladimír Kroc , jkh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.