Vláda o očkování nekomunikuje, informace získáváme z médií, upozorňuje primátor Hřib

Měl by očkování proti covidu-19 řídit centrálně stát, nebo si lépe poradí kraje a jejich autonomní koordinátoři? Dokážeme očkovat až sto tisíc lidí denně, jak by si přál ministr zdravotnictví? A jak se k očkování staví vedení hlavního města? Pražského primátora Zdeňka Hřiba se ptá Vladimír Kroc.

Proč trváte na tom, aby byl krajský koordinátor autonomní, aby jeho pokyny byly závazné?

Je to nezbytné pro to, aby bylo očkování nějak organizované. Nemáme totiž problém s kapacitou, problém je s organizací. Je velká otázka, jak vakcínu dostat k seniorům, kteří ji nezbytně potřebují. To jsou ti lidé, kteří pak plní urgentní příjmy. U seniorů umístěných do domovů pro seniory to řešíme, máme mobilní tým, který vyrazil i tento týden pomáhat. 

To mluvíme o čtyřech tisících lidech…

Ano, otázkou jsou ale zbývající senioři, těch je v Praze asi 60 tisíc. Neustále se od vlády snažíme zjistit, kdy bude moct první očkovací centrum naočkovat prvního seniora, který se registruje přes rezervační systém, který se má rozeběhnout v pátek. 

To zatím nevíme?

To mi zatím nikdo neřekl, takže doufám, že v pátek se to konečně dozvíme. 

Podle vašich předchozích slov je očkovací kapacita v Praze dostačující. Čili mobilní vojenská nemocnice nebude aktivována?

Z médií, jak už se stalo tradicí, jsem  se dozvěděl, že stát chystá nějaké velkokapacitní očkovací centrum ve Vysočanech, nám ale nějaká informace tohoto druhu sdělena nebyla a nebyli jsme ani osloveni v tom, zda by město dokázalo zajistit nějaké prostory. Místo toho se udělal nájem v prostorách soukromé firmy. Opravdu nechápu, proč vláda nemůže více komunikovat s kraji, proč nemůže více komunikovat s Prahou, než začne něco vymýšlet. 

Například pražská ODS teď tlačí na TOP 09, abyste nebyl primátorem. Jak tomu tlaku rozumíte?

V tuto chvíli řeším očkování v Praze a nemám čas zabývat se politickými hrátkami, které rozjíždí ODS. Ukazuje se, že politické kšeftování je pro ně zjevně přednější než řešení aktuální situace.

Jak Zdeněk Hřib hodnotí nedávnou „proticovidovou“ demonstraci v Praze? A v čem podle něj vláda zaspala? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , als
Spustit audio

Související