Vítejte v nejkrásnějším dole světa

Těžební zařízení a bývalá koksovna je asi pro málokoho místem, která by toužil navštívil. Důl Zollverein v Porúří se pyšní titulem nejkrásnějšího těžebního zařízení na světě. I proto se dostal v roce 2001 na seznam světového dědictví UNESCO. Letos je symbolem Evropského města kultury. A jen za první pololetí ho už navštívilo přes milión lidí.

Už z dálky viditelná těžební věž přezdívaná Eiffelovkou Porúří je ukázkou té nejlepší průmyslové architektury. „V dobách rozkvětu, ve 30. až 50. letech minulého století, tu pracovalo sedm tisíc lidí,“ říká ředitel projektu RUHR 2010 Fritz Pleitgen.

„V roce 1932 se zasloužil o titul nejvýkonnějšího dolu na světě,“ pyšní se Rolf Kuhlmann z nadace Zollverein. Někdejšími černými provozy se dnes procházejí tisíce návštěvníků, prohlížejí si stroje, z vysokých ramp shlížejí do útrob dolu.

Zařízení dolu Zollverein

„Tehdejší majitelé se pokoušeli o plně automatizovaný a čistý důl, kde nebude vidět lidská námaha. Horníci fárali do podzemí vedlejšími šachtami. Ti, kteří dělali na šachtě XII, zase chodili skrytým vchodem zezadu. To vše, aby to navenek působilo jako skrytý stroj bez lidí,“ popisuje ideu porúrských průmyslníků Rolf Kuhlmann.

V roce 1986 se provoz na Zollvereinu zastavil. „Od té doby se snažíme někdejší industriální průmyslovou tvář Essenu změnit,“ doplňuje.

Plán dolu Zollverein

Podle Fritze Pleitgena se to daří. Do dolu ležícího na okraji Essenu nachází cestu stále více lidí. Obrovské plochy někdejších provozů se mění na prostory pro výtvarníky, designéry, umělce, fotografy.

„Tady vidíte kontrast, jak vypadala zdejší oblast v minulosti, před sto lety, a jak vypadá dnes,“ ukazuje na jednu ze současných expozic její kurátor. „Oslovili jsme současné fotografy, aby zaznamenali Porúří na počátku 21. století. Vznikla skutečně velmi zajímavá a plastická expozice, která mluví za všechna slova,“ upřesňuje.

Vstup do dolu Zollverein

„Chceme, aby industriální oblast ožila, aby lidé poznali historii, ale aby tu našli zajímavé výstavy, koncertní sály, plánujeme otevřít kongresové centrum. Kultura je novou vizí, kterou Porúří žije. Titul Evropského města kultury přitáhl pozornost, kterou bychom jinak nezískali,“ říká s uspokojením Rolf Kuhlmann. A industriální komplex skutečně za návštěvu stojí.


Zvětšit mapu: poloha dolu Zollverein v Německu
autor: kls
Spustit audio