Vikinské lodě přežily své tvůrce o víc než tisíc let. Údiv budí nejen díky tomu

Středověcí obyvatelé Skandinávie byli obávaní válečníci a skvělí mořeplavci. Před jejich loupeživými válečnými výpravami se třásli obyvatelé i na západě a jihu Evropy. Unikátní dřevěné veslice s nízkým ponorem jim umožnily pronikat i hluboko do vnitrozemí. Přestože vznikly před víc než tisícem let, můžete si je dodnes na vlastní oči prohlédnout v norském Oslu.

Plánovaná půlkruhová přístavba se svými devíti tisíci metry čtverečními nabídne dost místa pro kavárny, venkovní aktivity na dvorku i na nové vikinské lodě

Kolem mě zuří rozbouřené moře. Vlny bičují palubu dřevěné vikinské lodě a oblohu brázdí blesky. I když bych tomu sám skoro uvěřil, nevydal jsem se na výpravu drancovat spolu se severskými válečníky, jenom jsem navštívil muzeum vikinským lodí tady v Oslu.

Audiovizuální představení nazvané v překladu „Vikingové naživu“ se odehrává několikrát za hodinu v jednom z křídel muzea. Několik projektorů promítá na zaoblený strop výjevy z Vikinských plaveb a přes tisíc let staré torzo lodi uprostřed místnosti najednou ožívá v digitální podobě.

Pohřbené lodě

Hlavní atrakcí jsou ale samozřejmě samotné lodě. V muzeu najdete tři a jsou to ty nejzachovalejší vikinské lodě na světě. Do dnešní doby se dochovaly díky netradičním vikinským zvykům. Severští válečníci totiž pohřbívali své blízké i s trofejemi, zbraněmi či předměty denní potřeby.

Přijeďte si vyčistit hlavu, zvou na svou loď novodobí norští Vikingové

O historické norské čluny se stará asi deset nadšenců

Jaro poznáte v Norsku podle toho, že nadšení potomci Vikingů začnou vytahovat své čluny a připravovat je na novou sezónu. Tradiční malá plavidla víc než tisíc let staré konstrukce se v Norsku stále používají a existují i kluby, které se snaží vikingskou tradici rozvíjet.

Mocné vikingy jako náčelníky a panovníky pohřbívali dokonce s celými loděmi. A v mělkých hrobech je pak Norové po stovkách let objevili.

Středověk na dosah

„Naše muzeum je něco, co musí každý návštěvník Osla vidět na vlastní oči. „V létě tu máme docela rušno. Každý den sem přijde asi 8 tisíc lidí. I kvůli výletním lodím. V zimě je to ale méně, asi tak 1 až 2 tisíce lidí denně,“ říká mladá Davinia, která v muzeu vikinských lodí pracuje.

Desítky metrů dlouhé lodě či malé vikinské čluny máte na dosah ruky a prohlédnout si je můžete i z vyhlídkových galerií, které jsou v každé místnosti. Pochází ze tří nalezišť Oseberg, objeveného v roce 1904, farmy Gokstad nedaleko města Sandefjord a ostrova Rolvsøy.

Tři nejlépe dochované vikinské lodě pocházejí ze tří nalezišť Oseberg, objeveného v roce 1904, farmy Gokstad nedaleko města Sandefjord a ostrova Rolvsøy

„Teď se navíc chystá přestavba. Muzeum bude větší a o moc hezčí. Práce ale ještě nezačaly. Plánujeme je na rok 2019 nebo 2020. Čeká nás ještě hodně práce,“ doplňuje Davinia.

Virtuální saně

Vzácné saně, které vikingové používaly, jsou teď v centru zájmu restaurátorů, kteří skenují každý jejich detail

Hodně práce měli po objevení i archeologové. Dát dohromady loď Oseberg a prozkoumat všechny artefakty jim trvalo dlouhých 21 let. A jak jsem se přesvědčil, práce pokračuje dodnes.

V muzeu jsou k vidění kostry válečníků, zbraně, nářadí, tisíce let staré kotle, šperky anebo saně, které 3D skenerem prozkoumává jeden z pracovníků. „Snímkování bude sloužit jako dokumentace těchto saní. Vzniklý virtuální model uchová jejich detaily pro budoucí generace,“ vysvětluje. „

Ve Švédsku si můžete vyzkoušet život ve vikingské vesnici. Stavení budují bez moderních vybavení

Foteviken - věrná replika vesnice z vikingských dob

Stát se Vikingem bylo asi snem nejednoho kluka, možná i holky. Koho tento sen neopustil ani v dospělosti, může si ho splnit ve Fotevikenu na jihu Švédska. Věrnou repliku vesnice z vikingských dob obývají milovníci této historické epochy a každý, kdo by se chtěl seznámit s životem drsných severských válečníků, nebo si ho dokonce vyzkoušet, má bránu otevřenou.

„Tento přístroj umí naskenovat povrch s přesností na pět tisícin milimetru. Je to skoro jako mikroskop. Snímáme celý jejich povrch. Bude trvat asi dva až tři měsíce, než všechno nafotíme a dáme dohromady. Až skončíme, vytvoříme novou 3D kopii. Zjistíme podle toho, jak dřevo pracuje. Připravujeme to pro expozici v novém muzeu.“

Objevům ještě není konec

V polovině října se s pomocí radaru podařilo na jihovýchodě Norska najít dvacetimetrové plavidlo. Rozšíření muzea tak přijde vhod.

Davinia mi na plánku ukazuje velkou půlkruhovou budovu, která přibyde k té stávající ve tvaru kříže. S devíti tisíci metry čtverečními nabídne dost místa pro kavárny, venkovní aktivity na dvorku i to nejdůležitější – nové vikinské lodě.

autoři: Matěj Štýs , and
Spustit audio