Přijeďte si vyčistit hlavu, zvou na svou loď novodobí norští Vikingové

Jaro poznáte v Norsku podle toho, že nadšení potomci Vikingů začnou vytahovat své čluny a připravovat je na novou sezónu. Tradiční malá plavidla víc než tisíc let staré konstrukce se v Norsku stále používají a existují i kluby, které se snaží vikingskou tradici rozvíjet.

Je nádherný slunečný den. Teploty po letošní dlouhé severské zimě konečně překonaly jarních 15 stupňů. A na lidech v ulicích je vidět, že mají radost.

Stejně jako skupina zaujatých chlapíků na břehu fjordu ve čtvrti Osla Bygdøy, kteří stojí u několika dřevěných člunů s nápadnou štíhlou přídí.

Staletá tradice

„Jmenuju se Marius Løkse a jsem něco jako náčelník našeho malého kmene,“ představuje se vysoký seveřan s dlouhými světlými vlasy. „Opravujeme a udržujeme staré tradiční norské čluny.“

Čtěte také

„To, co vidíte, jsou vlastně vikingské čluny – vycházejí se stejné tradice,“ vysvětluje, zatímco za ním parta uklízečů s fukary na listí likviduje idylickou jarní atmosféru.

Možná právě odsud před staletími vyplouvali i skuteční Vikingové

Marius a jeho společníci teď připravují čluny na nadcházející sezónu. K natírání používají dehet a lněný olej, stejně jako to dělali Vikingové.

Čtěte také

Vikingský Chanel č. 5

„Věřím, že brzy budeme hotoví a všechny je budeme moct spustit na moře,“ dodává Marius a ukazuje mi, jak člun správně natřít mazlavou směsí, která voní po spálenině.

„Tohle je naše nejstarší loď, je jí přes sto třicet let. Vydržela díky dehtu, který získáváme z borovic,“ vysvětluje mi náčelník skupiny novodobých Vikingů. „Je to nejstarší skandinávská barva, kterou známe. Působí jako zázračný lék, díky kterému čluny vydrží bez problémů i stovky let.“

Členové klubu připravují loď na novou plavební sezónu

Mezitím přijíždí auto s dalšími fanoušky vikingských tradic, kteří se hned vydávají k nám a zajímají se o Mariuse i o čluny.

Ráj dobrodruhů

Stanoviště má jeho tým na příznačném místě – nedaleko historického muzea vikingských lodí a doslova pár kroků od muzea Kon-tiki, které se věnuje dobrodruhovi Thoru Heyerdahlovi. A kousek je to i k muzeu lodi Fram, na níž podnikl svou polární výpravu Ronald Amundsen.

Čtěte také

„Je nás asi deset nadšenců, kteří se o čluny staráme. Máme kolem sebe ale i další kamarády a lidi, které naše práce zajímá. Pro všechny pořádáme slavnosti, kde veslujeme, děláme oheň, zpíváme a hrajeme,“ popisuje život své komunity Marius.

Nejstarší lodi je už přes 130 let

Komerční potenciál

„Díváme se díky tomu na život z jiné perspektivy. Je to velice uklidňující, zapomenete na problémy každodenního života. Zvlášť v den jako je tento,“ naráží na krásné počasí jiný z členů kmene.

Mariusova skupina chce tento rok zkusit něco nového a nabídnout svoje vikingská plavidla zájemcům přes oblíbený internetový portál AirBnB.

Čtěte také

Plánují veslovat mezi malými ostrovy, stanovat a umožnit tak i dalším zažít jedinečné ekologické dobrodružství. K vikingské tradici tak brzy přičichnou i turisté.

Stanoviště vikingského klubu leží kousek od muzea legendárního dobrodruha Thora Heyerdahla
autor:
Spustit audio