VIDEO: Ochutnali byste? Tahle korejská pochoutka se ještě hýbe!

Jedli jste někdy živé zvíře? Nebo alespoň takové, které se jako živé chovalo? V Koreji to není nic zvláštního. Dát si tam můžete například jako jednohubky živé rybky přímo z akvária. Ti méně odvážní se pak rádi zakousnou do ještě poskakujících chapadel chobotničky. Kateřina Procházková si právě tohle nechala v Koreji naservírovat.

Korejští přátelé mi na trhu domlouvají večeři – čerstvého hlavonožce. Před očima nám malou chobotničku jedním úderem prodavačka zabije a nakrájí. Kousky chapadel se ještě kroutí a pokoušejí vyskočit z tácku.

To ale místní nezastaví. Spíše naopak. „Chobotničku už poliješ jen sezamovým olejem a posypeš sezamovými semínky,“ radí mi kamarád.

Korejská kamarádka Chowon se mi směje, když se snažím klouzavými tyčinkami jedno chapadélko ulovit a donést až do pusy. „Pořád se hýbou!“ směje se a přeje mi dobrou chuť.

Pozor, ať se nepřilepí!

Čerstvé chobotnice jsou v Jižní Koreji oblíbeným jídlem. A to i přesto, že při jejich konzumaci zemře ročně i několik lidí. Přísavky na stále ještě ne úplně odumřelých chapadlech se totiž mohou podle Korejců přisát a ucpat jedlíkovi hrdlo.

Čtěte také

Proto mě místní při jídle několikrát nabádají: „Hlavně to žvýkej pořádně, ať se ti chapadlo nikam nepřilepí!“

Jak dlouho mám ale kus žvýkat? ptám se s obavami. Odpověď je jasná. Až se zcela rozmělní a nemůže přisát. Když všechny poskakující kousky pochytáme, než nám utečou z talíře, dozvím se, že jsme měli k snědku dost líná chapadla.

Korejci si na skoro živé dobroty potrpí

„Vůbec se dnes nehýbala. Obvykle jsou kousky mnohem živější,“ soudí mí přátelé.

Jsou zábavné a prý zvyšují potenci

Korejci si na takovéto skoro živé dobroty potrpí. Dalším oblíbeným jídlem po chobotnicovém sashimi jsou i malé rybky. Ty si musí strávník dokonce ještě sám vylovit z misky s vodou a obratně vhodit mrskající rybičku do úst.

Na alkoholových dýcháncích v Koreji je to běžný druh pohoštění, kterým se strávníci nejen sytí, ale i baví. Většině těchto jídel jsou navíc připisovány zázračné účinky, především podporující mužskou potenci. Což oblibu těchto pokrmů jistě zvyšuje.

autor: kpr
Spustit audio