VIDEO: Nejvyšší mrakodrap na světě? Ano, kýve se, říká Robert Vaněček z firmy, která se na stavbě podílela

11. duben 2018

Představte si, že jedete výtahem rychlostí 100 metrů za minutu. Po čtyřech minutách a 15 sekundách vystoupíte – a stále nejste tam, kam jste měli namířeno. Přesně takové to je v Burdž Chalífa, nejvyšším mrakodrapu na světě. Chcete-li se dostat na jeho úplný vrchol, musíte vystřídat alespoň tři výtahy. „V celé budově je výtahů celkem šestnáct,“ dodává v rozhovoru s Lucií Výbornou Robert Vaněček z firmy, která do mrakodrapu výtahy dodala a instalovala.

Burdž Chalífa, nejvyšší mrakodrap na světě, najdete v blízkovýchodní Dubaji. Nese jméno prezidenta Spojených arabských emirátů, má 189 podlaží a jeho špička sahá do závratných 828 metrů. Nabízí se tedy otázka: kýve se, nebo nekýve?

Čtěte také

Lidé se strachem z výšek to asi neuslyší rádi. Protože ano, kýve. „Bylo to znatelné hlavně v době montáží. Kolem dokola byla pouze zábradlí a provazy, nebylo to uzavřené. Byla zima, vítr… a ten pocit byl velmi adrenalinový,“ vzpomíná Robert Vaněček.

Budovat tak ambiciózní projekt v mnohamilionové Dubaji proto rozhodně nebyla procházka růžovou zahradou. „Byla vysoká teplota, prach, písek i mlhy,“ vzpomíná Robert Vaněček na nesnadné podmínky při stavbě.

Pohled na Dubaj z nejvyššího mrakodrapu světa

Padne nový rekord?

Firma Roberta Vaněčka každopádně na vavřínech neusnula. Nyní čeká, zda se povede zakázka na dodávku stavebních výtahů do budovy, která má být ještě vyšší než Burdž Chalífa: měla by sahat do výšky 1300 metrů.

„Bereme to jako další challenge. Připravujeme se na to, kolegové na tom velmi pečlivě pracují – jak technici, tak obchodníci. Chtěli bychom překročit další světové rekordy, nejen pokud jde o celkovou výšku, ale i o jízdy výtahů,“ těší se.

autoři: lvb , als
Spustit audio