Veselé zážitky z Nepálu

Je to už 2 roky stará historka z Nepálu, kdy nás 6 dobrodruhů chtělo vystoupit na Mera Peak vysoký 6476 m n.m. Počasí nepřálo a tak jsme to 1 po 2. otáčeli zpět do base campu. V tu chvíli na vás přichází deprese jak u manželky po 10 letech společného soužití.

Brodím se sněhem dolů sám psychicky na dně z toho, že jsem nedosáhl vrcholu, necítím prsty na nohou ani rukách, jejich barva připomíná černé ponožky, vichřice mete sníh do tváře, místo na Everest čučím metr před sebe, neboť dál by v té vánici neviděl ani bystrozraký a teploměr zamrzl na -35°C.

Nejhorší ze všeho ale je, že se mi zrovna teď, v trhlinovém poli ve výšce 6000 m n.m. chce fakt strašně na velkou. Snažím se na to nemyslet a rychle proběhnout trhliny, jenže ono už to troubí v zatáčce, po chvilce to vbíhá do cílové šachovnice a já už moc dobře tuším, že nejen vzduch tu bude řídký. A pak to přišlo. Chvíle nečekaného zkratu.

Ne že bych zrovna já, ale levá mačka, z ničeho nic si podklouzne a nemyslí přitom na následky. Její pohyb následovala celá noha, což mělo za důsledek, že již tak přetížené svěrače definitivně povolily a já jsem se zcela regulérně po...al. No co, stane se. Jenže co s tím černým pasažérem?

Teď teprve přišla krize, jenž si žádala akci opravdového muže. Dolů musela jako první bunda s vestou, neboť kalhoty měly šle. Po kalhotách šli dolů spodky, tou dobou již plnější než dětská plína po dvojitém nášupu. No jo, ale co dál, mačky ani boty jsem kvůli necitlivosti prstů sundat nedokázal a vyklopit či omýt to nešlo, neboť to v tom mrazu získalo tvrdost diamantu.

Mozkem proběhl rozkaz: odřezat! Sakra, nůž je ve stanu. Tak přišel na řadu cepín. Jedním koncem jsem ho zapíchl do sněhu a druhým pižlal spodky, abych je mohl pohřbít i s radioaktivním odpadem. Po 10 min hrubá síla zvítězila. Ani jsem si nevšimnul, že se nade mnou rozjasnilo a tak jsem v momentě, kdy dnes již legendární spodky vydechly své poslední sbohem, spatřil pod sebou celý base camp na nohou s dalekohledy u očí, jak se válí smíchy.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio