Velká nádhera: Zimní palác v egyptském Luxoru si v čase pandemie můžete vychutnat bez turistů

V Zimním paláci v egyptském Luxoru i na tamních památkách teď můžete zažít pocity turistů z devatenáctého století. Staroegyptské chrámy mívali tehdy sami pro sebe. Jen pro sebe je má návštěvník Luxoru i dnes. Davový turizmus totiž ukončila pandemie koronaviru. Jak připomíná egyptský zpravodaj Radiožurnálu Štěpán Macháček, v Zimním paláci psala Agatha Christie svou Smrt na Nilu a natáčela se tam i jeho filmová podoba s Davidem Suchetem.

Tady z tohoto schodiště oznámil Howard Carter svůj objev Tutanchamonovy hrobky novinářům,“ říká Wisám Farahová. Stoupáme spolu teď po krásném mramorovém schodišti nad obrovským lobby. Wisám v hotelu pracuje už patnáct let, takže o něm ví téměř všechno. A teď mi otevírá velké dřevěné dveře do Královského apartmánu.

Hotel byl založený roku 1886 a tehdy sem jezdil egyptský král. Proto se také hotel jmenuje Zimní palác. Tohle je apartmá krále Farúka,“ ukazuje mi. Luxor leží 600 kilometrů jižně od Káhiry, v zimě je tu příjemně teplo, a tak není divu, že se tu egyptským vládcům v zimě líbilo.

Místo hodné státníků

„Teď si ho pronajímají třeba hlavy států, přespával tu pan Sarkozy, paní Clintonová, princ Charles s princeznou Dianou. A také bývalý prezident Mubárak. Současný prezident Sísí ještě ne, na toho zatím čekáme,“ usmívá se Wisám.

Královské apartmá si může pronajmout kdokoli. Noc přijde na padesát tisíc korun

Královské apartmá si může pronajmout kdokoliv. Noc přijde na padesát tisíc korun. „Tady je obývací pokoj, vedle ložnice, ale nejkrásnější na apartmánu je jeho veliká terasa,“ otevírá Wisám krásné viktoriánské dveře.

Vycházíme na terasu Královského apartmánu, ze které je výhled přímo na Nil. „Je odtud vidět Západní břeh, tamhle v dálce je chrám královny Hatšepsut a tady hned vedle nás je vidět Luxorský chrám. Dvě minutky odtud pěšky,“ upozorňuje mě.

Koloniální skvost

Je tady ale trošku hluk z ulice. „Původně tu silnice nebyla, zahrada sahala až přímo k řece. Je tu ale omezený vjezd, takže hluk není veliký. No, motorky jsou trošku problém, to je fakt,“ uznává s úsměvem.

Velká viktoriánská okna rozdělená na malé skleněné tabulky a s původním otvíracím mechanizmem pochází z dob kolonialismu

A jdeme z královského apartmá zpět do přízemí hotelu. Vysoké stropy na chodbách i v pokojích, obrovské otevřené schodiště z foyer až do druhého patra, velká viktoriánská okna rozdělená na malé skleněné tabulky a s původním otvíracím mechanizmem. Také celá řada dalších detailů z přelomu devatenáctého a dvacátého století, jako jsou lampy, nábytek, staré dřevěné dveře do pokojů, to jsou všechno věci, které ze Zimního paláce dělají skutečný skvost zašlé koloniální doby v Egyptě.

Naše hotelová zahrada je jednou z nejkrásnějších zahrad v Egyptě. Je tu řada starých a vzácných stromů, palem,“ jmenuje Wisám. Z okolních mešit se hotelovou zahradou rozléhá volání muezzina a krákání všudypřítomných vran.

Spustit audio

Související