Dominanta Varšavy je památkou na sovětskou éru. Palác kultury a vědy teď fascinuje mladou generaci

Přes šedesát let starý Palác kultury a vědy je nepřehlédnutelnou dominantou centra Varšavy. Polákům ho věnoval Sovětský svaz, ostatně chvíli také nesl jméno Josifa Stalina. Dříve neoblíbenou, ale dnes kultovní budovu zná každý Polák. Obvykle ovšem jen zvenku. Polský fotograf Jacek Fota se rozhodl dostat za jeho zdi – do míst, kam se většina lidí nikdy nedostane.

Jacek usedá ke stolu ve svém bytě na varšavském sídlišti Ursynów. Rukávy košile má vyhrnuté, takže je vidět tetování na jeho předloktí. Inkoustem si do kůže nechal vyrýt kromě jiného i půdorys Paláce kultury a vědy

Čtěte také

„S tím místem jsem se sžil. Moje tetování je inspirované schématem ventilace v paláci,“ vysvětluje fotograf. Tatér využil motiv žáby, kterou z ptačího pohledu půdorys paláce trochu připomíná. Stejný motiv má i obal knihy, kterou Jacek Fota ze svých snímků sestavil a vydal.

Schema ventilace připomíná žábu. Inspirovalo také Jackovo tetování

Na začátku byly akvabely

Do Paláce ovšem chodí Jacek fotit stále. „Mám zkrátka takovou potřebu. Asi to zní hloupě, ale cítím s tím palácem nějaké spojení,“ přiznává. „Tak dlouho jsem se chtěl dostat dovnitř, že je teď těžké s tím přestat.“

Jacek viděl Palác kultury a vědy poprvé na školním výletě. Tehdy ho ještě moc nezajímal. K focení ho inspiroval až mnohem později videoklip polské elektropopové kapely Kamp! Klip k písni Melts se natáčel uvnitř paláce.

Kromě několika muzeí, divadel, restaurací a kina je tam také historický krytý bazén. Právě tam, v nádherném prostředí mramorových obkladů, ve videoklipu cvičí akvabely.

Jacek fotil zaměstnance paláce a také prostory, kam se veřejnost nedostane. Asi největší dojem na něj prý udělalo podkroví nad kongresovým sálem. „Uvnitř je jeřáb, který kdysi používali dělníci při stavbě. Ležel tam jen tak na půdě, nebo spíš jeho zbytky,“ popisuje.

Čtěte také

Kočičí ráj

V suterénu našel polský fotograf dílny a také místo, kterému se říká kočičí ráj. „Kočky byly v paláci vždycky. Kdysi volně chodily po celé budově a mohly i ven. Teď kvůli požárním zábranám žijí ve dvou podzemních podlažích. Kdysi chytaly myši, teď jsou spíš atrakcí,“ popisuje.

Polská televize TVP o kočičím ráji a paní Celině, která tam kočky krmí a uklízí po nich, nedávno natočila dokument. Paní Celina v něm v modré zástěře štábu ukazuje mističky mezi potrubím, do kterých sype granule. I když kočky nikdy nebyly venku, jsou dost plaché.

Čtěte také

„Tahle se schovává v díře, vůbec ji nevídám, jen poznám, že snědla žrádlo,“ vypráví kočičí máma. „Chodí sem ještě kocour, dělá ji společnost a ujídá. Jeho otce jsem měla moc ráda. Bylo to takové mohutné, vznešené kocouřisko. Nechal se občas i pohladit.“

Všechny kočky jsou sterilizované, takže časem z Paláce zmizí. Kdysi jich tu bylo 65, před rokem už jen asi 15.

Palác kultury a vědy ve Varšavě je památkou na sovětskou éru

Demolice, nebo památka?

V Polsku se po pádu komunismu dlouho zvažovala demolice Paláce kultury a vědy. V roce 2007 byl však prohlášen za kulturní památku a Jacek Fota je za to rád. Pro něj a mladší generace je to kultovní budova.

„Byl bych rád, kdyby se každý návštěvník Varšavy šel podívat, jak palác vypadá zevnitř,“ dodává Jacek, který s výstavou svých fotek objíždí Polsko, aby se srdcem paláce seznámil i ty, kdo se do něj sami podívat nemohou.

autor: Viktor Daněk
Spustit audio

Související