Švédský královský palác: šest set pokojů, tři korunky a Polárka

Švédsku se často říká „země tří korunek“. Víte ale proč? Odpověď na tuto otázku hledal v královském paláci ve Stockholmu Robert Mikoláš. A při procházení stovkami tamních pokojů se dozvěděl také něco o historii symbolického souboje francouzského Krále Slunce a švédského panovníka Polární hvězdy.

Výměna stráže vrcholí. Na nádvoří se to jen hemží modrými uniformami, které pravidelně obdivují davy návštěvníků z celého světa. Ztepilí královští strážci, naleštěné šavle i kanóny… Není divu, že právě toto prostranství spolu se západní stranou paláce zdobenou sochami švédských králů vyjadřuje mužský prvek zámku. Vlastní symboliku ale mají i ostatní části paláce.

„Východní stranu tvoří zahrada, je jemnější, zaoblenější, tedy ženská. Severní je zase přísná, majestátní, impozantní, královská. A poslední, jižní, je veřejná,“ popisuje průvodce z královského paláce ve Stockholmu, který se rozkládá na ploše 47 tisíc metrů čtverečních.

Není tedy divu, že v paláci najdete 600 pokojů. I když podle některých návštěvníků-odborníků, tedy šťouralů, to není pravda.

Královský palác-výměna stráží

„Přijdou a tvrdí, že tady není 600 pokojů, jak jsme vždy říkali. Podle nich jich ve skutečnosti máme 1430. Ale oni je počítají včetně chodeb, schodišť a sálů. Takže se nakonec cítíme vlastně zahanbeni, když turistům vysvětlujeme, že pokojů máme ‚pouze‘ 600,“ říká s notnou ironií v hlase náš průvodce.

Tři korunky, symbol Švédska

Co je ale prý nezpochybnitelné a pro naprostou většinu lidí i zcela nové zjištění, je význam tří korunek, královského symbolu, na který tu narážíme doslova na každém kroku.

„Během mnoha let se jejich význam měnil. Jednou symbolizovaly tři části Švédska, jindy zase tři země nebo tři hrady. Ale původ mají v Bibli,“ dozvídám se. Původ tří korunek ve švédském znaku tak musíme hledat jinde, přesněji v dávné historii.

Čtěte také

„Národním symbolem se staly v 70. letech 13. století, kdy je začal používat král Magnus III. V té době ale tři koruny byly mezi šlechtou oblíbené i v jiných částech Evropy. Stačí si vybavit i slavný kulatý stůl krále Artuše, na kterém také byly vyobrazeny,“ vrací nás průvodce o několik století zpět.

„Tehdy tři koruny představovaly tři krále, šlo tedy o biblický motiv. A švédské ‚tre kronor‘ pak symbolizují tři svaté patrony naší země, což málokdo ví,“ prozrazuje průvodce oficiálním sídlem švédských panovníků, na jehož místě dříve stával hrad nesoucí také název Tre Kronor.

Královský palác ve Stockholmu - severní část

Polárka kontra Slunce

S touto památkou je však spojen ještě jeden symbol. Tím je nejjasnější hvězda, Polárka, která má se Švédským královstvím také společného víc, než si mnozí myslí.

„Severka neboli Polárka se nachází také uprostřed centrálního nádvoří královského paláce a nikdo z nás na ni nikdy nevkročí, protože by tím de facto šlapal po králi,“ začne nejprve trochu tajemně vysvětlovat můj průvodce.

Záhy ale vše osvětlí. „Ve Francii totiž vládl v 17. století Ludvík XIV., který si říkal Král Slunce. Na švédském trůně tehdy byl Karel XI., který chtěl Ludvíka trumfnout. A proto si řekl: Slunce, to přece vždycky večer zapadne, ale taková Severka, ta svítí pořád. Proto se nechával oslovovat jako král Polární hvězdy,“ dodává.

autor: Robert Mikoláš
Spustit audio

Související